Sok süteménnyel vagyok úgy, hogy a házi készítésű változatnak nincs párja, ezalól a kalács receptje sem kivétel! A csokis babka receptje nagyon egyszerűen elkészíthető és napokig fogyasztható. Az ízéhez mégcsak hasonlót sem tudnék mondani, annyira különleges. Talán ezért is szeretem annyira! Jöhet a recept?
Mi az a babka?
A babka (másnéven: jeruzsálemi kalács) egy kelt tésztából készült, csavart kalács. Rengetegféleképp elkészíthető és ízesíthető. A legnépszerűbb a csokis, hagyományos babka recept, de nálam a mini kalácsok is a toplista élén vannak. Most bemutatom neked a hagyományos, csokis változatot, amit később kedvetekre tudtok variálni!
Mennyi idő elkészíteni a babka receptjét?
Sokan a kalács sütését ünnepekhez kötik (például: Húsvét, Karácsony), pedig reggelire és desszertként is megállja a helyét a hét bármely napján. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek nagy kedvence a csokis változat! Mivel keleszteni kell a tésztát, kicsit hosszabb ideig tart az elkészítése. Ez ne tántorítson el senkit, mert a végeredmény mindenért kárpótol! Ráadásul napokig tárolható egy zárt, légmentes dobozban/tárolóban.
Az elkészítési idő: 10 perc a tészta elkészítése + 3 óra a kelesztése (közben a töltelék is elkészül) + 15 perc az összeállítása + 1 óra pihentetés + 30 perc sütés (közben a cukormáz is elkészül)
Tehát összesen 5 óra, viszont abból 4 óra a kelesztéssel és a pihentetéssel, valamint 30 perc a sütéssel megy el, mialatt dolgozhatunk, elvégezhetjük a házimunkát. Így azért jobban hangzik, nem?
Íme a csokis babka receptje:
Ebből a mennyiségből két nagyobb méretű babka fog elkészülni, tehát ennek függvényében akár felezheted is a mennyiségeket. De akár előre is elkészítheted, mert még 3-4 napig fogyasztható!
Hozzávalók, melyekre szükséged lesz:
Tésztához:
- 540 g búza finomliszt
- 100 g cukor
- 25 g (körülbelül 2 evőkanál) szárított élesztő
- 180 ml langyos víz
- 4 darab közepes méretű tojás
- 150 g (körülbelül 10 evőkanál) szobahőmérsékletű vaj
- csipetnyi só
Csokoládés töltelékhez:
- 180 g étcsokoládé (legalább 70%-os)
- 120 g sózott vaj
- 100 g porcukor
- 80 g kakaópor
- reszelt citromhéj (elhagyható)
- csipetnyi só
Választható ízesítésként: magvak, csokidarabok, aszalt gyümölcsök (amit csak szeretnél)
Cukormázhoz:
- 200 ml víz
- 8 evőkanál cukor
- 3 evőkanál méz
Mire lesz még szükséged?
- robotgép/ kézi mixer
- spatula/fakanál a keveréshez és kenéshez
- vaj/olívaolaj a tepsi kikenéséhez