Tészta elkészítésének lépései:
A tészta összeállításához egy robotgépre vagy kézi mixerre lesz szükséged. Beleöntjük a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, illetve a 4 egész tojás. Elkezdjük alacsony fokozaton összekeverni a hozzávalókat, közben hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, majd apránként a langyos vizet.
Ne ijedj meg, egy lágyabb masszát fogsz kapni, amit légmentesen lefedve 3 órára félreteszünk kelni, lehetőleg meleg helyre.
TIPP: Ha esetleg reggelire szeretnéd elkészíteni, akkor érdemes este bekeverni a tésztát, és reggelig hűtőbe tenni. Hűtőben lassabban kel, viszont reggelre tökéletes lesz.
Amíg kelesztjük a tésztát, addig elkészítjük a csokis tölteléket hozzá.
Töltelék elkészítésének lépései:
A kakaóport elkeverjük a porcukorral, ízlés szerint reszelt citromhéjjal és a csipetnyi sóval. Az étcsokoládét apróra vágjuk és megolvasztjuk a vajjal, közepes lángon/fokozaton. Ezt követően hozzáöntjük a kakaóporos egyveleghez és kész is a sűrű csokoládémassza.
TIPP: Én általában le is szitálom a száraz alapanyagokat, hogy semmiképp ne legyen csomós a tészta.
A csokis babka összeállítása:
Mielőtt nekilátnánk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ebből a mennyiségből két nagyobb méretű babka fog elkészülni, ahogyan azt fentebb is írtam. De készíthetsz mini babkákat is!
Egy lisztezett nyújtódeszkán összegyúrjuk, majd kettéválasztjuk a tésztát. Kinyújtjuk téglalap alakúra, majd megkenjük a csokis töltelékkel, illetve tetszőlegesen ízesítjük.
A hosszabb oldalától feltekerjük, majd egy kés segítségével kettévágjuk (szintén a hosszabb oldalt), hogy össze tudjuk fonni. Ügyelj arra, hogy a csokis része felfele nézzen!
Félretesszük pihentetni 1-1,5 órára, ezalatt duplájára fog megkelni.
Miután letelt az 1 óra, belehelyezzük a kivajazott tepsire, vagy tetszőleges formába. Ugyanezt megcsináljuk a másik tésztával is, majd betesszük az előmelegített sütőbe 25-30 percre.
Cukormáz elkészítése:
A hozzávalókat egy kis edényben csomómentes, szirup állagú mázra keverjük, közepes fokozaton. Ez pillanatok alatt elkészül, ezért ügyelj arra, hogy lehetőleg ne karamellizálódjon. Ha elkészültek az isteni csokis babkák, akkor amíg forró, locsold meg a cukormázzal. Tudom, ez kicsit durva rész, de tökéletesen megszívja magát a tészta és elképesztően finom lesz tőle.