A legtöbb ember szinte él-hal az édességekért, elsősorban a csokoládéért. Amennyiben szeretnénk szeretteinket megajándékozni, felvidítani őket vagy csak rossz napunk van, biztosan azt fogjuk majd segítségül hívni. Abban az esetben ugyanakkor, ha túl sokáig tároljuk, nem fogyasztjuk el időben, akkor megjelenhetnek rajta fehér, porszerű csíkok. Most eláruljuk, hogy ez mitől keletkezik, illetve hogyan előzheted meg!
Biztosan Te is találkoztál már olyan csokoládéval, melyen megtalálhatóak voltak fehér, porszerű csíkok, esetleg az is megtörténhetett, hogy az édesség nagyobb felületét már azok be is borították. Ekkor mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon ez mitől van, illetve, hogy fogyasztható-e még az édesség.
Ekkor kicsapódott csokoládékról beszélhetünk, melyeket egyesek aggasztó jelenségként élhetnek meg, viszont semmi szükség olyanokon aggódnunk, miszerint édességünk avas, esetleg romlott lenne – semmiképpen se dobd ki táblás csokoládédat, ugyanis még teljesen ehető állapotban van, használd fel, fogyaszd el nyugodtan.
De akkor mi csapódott ki a csokoládéból?
A csokoládét kakaóbabból készítik, rendkívül elterjedt a világ minden pontján. Az elnevezése a 16. századból ered, amikor is Indiában elnevezték „xocolātl”-nak, s minden nyelvben ehhez hasonlóvá tették megnevezését.
Ebben az édességben elkészítése alapján két olyan hozzávaló van, ami reagálhat környezetére – az egyik a cukor, a másik a kakaóvaj. Ezek miatt változhat meg idővel magának a csokoládénak is a kinézete.
Mire reagálnak a már említett alapanyagok?
A kakaóvaj elsősorban majd a melegebb környezetre fog reagálni, ami miatt az édesség állaga változik meg, elolvad. Ekkor, amikor majd újra megszilárdul, akkor jelenhetnek meg felületén a már említett szürkés-fehéres csíkok.