notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezért jelennek meg csokidon fehér csíkok - mutatjuk, hogyan tárold helyesen

hirdetes

Fehér, porszerű csíkok a csokoládén? Mutatom, hogyan előzd meg kialakulásukat

TK
Csokoládé

A cukor esetében másról beszélhetünk – rá a nedvesség, nyirkos környezet lesz majd hatással. Amennyiben ilyen környezetben tároljuk ajándékba kapott vagy vásárolt csokoládénkat, akkor annak felületén össze fog majd gyűlni a víz, ami képes kivonni az édességből a cukrot. Ezután, amikor a problémát okozó vízmennyiség elpárolog, akkor az a csokoládén otthagyja a már kicsapódott cukrot.


Esetében már nem csak csíkokról beszélhetünk, hanem olyan nagyságú foltokról is, amik képesek akár egész táblánkat is bevonni fehéres „porral”.


A leírtak alapján ugyanakkor olvashatjuk, hogy a kicsapódott csokoládék kapcsán sem penészről, sem avasodásról nem beszélhetünk – egyáltalán nem keletkeztek sem rajta sem benne káros anyagok, csupán a környezetük jelezte számunkra az édesség nem megfelelő tárolását alapanyagai által.

hirdetes


Hogyan előzheted meg a kicsapódást?


Fontos, hogy odafigyeljünk az édesség tárolására – helyezzük azt egy légmentes, jól zárható dobozba, ezzel kizárhatjuk a cukor kicsapódását. A kakaóvaj esetében pedig fontos, hogy a hőmérsékletre ügyeljünk – tartsuk nagyjából 20°C körül. Erre tökéletes akár egy kamra, akár a lakás egyik hidegebb pontja is.


Persze, ez főleg nyáron lehet nehéz feladat, amikor a környezetünkben saját magunk számára sem igazán találhatunk hűvösebb pontokat otthonunkban. Ebben az időszakban viszont, akármennyire csábító is, sose helyezzük csokoládénkat hűtőbe! Amennyiben hűtőben tároljuk majd csokinkat, igen, megelőzhetjük a kakaóvaj kicsapódását, mégis elősegíthetjük a cukorét – ugyanis ezen eszköz számára már nedvesnek számít.

hirdetes


Felhasználható még a kicsapódott csokoládé?


A válasz, igen! Nem csak fogyasztható marad az édesség a kicsapódás után, de nyugodtan használhatjuk akár sütés, akár főzés kapcsán is. Abban az esetben pedig, ha megolvasztjuk, akkor a kicsapódás miatt keletkezett foltokat is eltüntethetjük, amellett, hogy egy isteni süteményhez fogjuk majd táblánkat felhasználni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét... Tovább

Járda

A járda vagy gyalogjáró a gyalogosok közlekedésére... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Ebéd Konyha