Cékla krémleves
A cékla krémleves a családom egyik kedvenc krémleve. Elkészítése roppant egyszerű, de picit időigényes. Hihetetlenül finom és laktató étel, nem utolsó sorban szerintem egy különlegesség is, mivel a cékla nem annyira jellemző étel manapság az otthoni konyhában. Amire előre fel kell készülni, hogy a cékla valamivel lassabban fő meg mint a többi zöldség, így csak akkor álljunk neki, ha van elég időnk elkészíteni a céklakrémlevest.
A céklának egyébként számos jótékony hatása van az egészségünkre, ezért érdemes lenne rendszeresíteni és legalább heti 1 alkalommal valamilyen formában fogyasztani céklát! A jótékony hatásai közül például méregtelenítő és zsírégető hatása van, illetve segíthet megelőzni a rákos megbetegedést. A cékla nitrátban gazdag, tehát vérnyomáscsökkentő hatása is van, de májtisztító hatása is van. Ez elég indok, hogy elkezdjünk több céklát fogyasztani igaz?
Hozzávalók:
- 40 dkg cékla
- 1 db krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 liter alaplé vagy víz + vegeta
- vaj
- só
- őrölt bors
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés: A legegyszerűbb elkészítéső levesek a krémlevesek. A céklát tedd fel főni és akkor vedd le, ha puhára főtt. Ezt egy villa segítségével tudod szúrópróbálni, hogy elégggé megfőtt-e? Kockázd fel a krumplit és aprítsd fel a hagymát. Ezeket a felolvasztott vajban forrgasd át, majd öntsd rá 1 dl vizet és párold félpuhára. Tedd fel melegedni az alaplevet, majd a kettőt öntsd egybe, fűszerezd , add hozzá a citromlevet és főzd puhára. Várd meg, hogy egy picit kihüljön és öntsd át a turmix gépbe. Turmixold krémesre az egészet, majd add hozzá a 2 dl tejföld és ezt is turmixold össze benne.