Szórakoztató tények
- A füge a legősibb gyümölcsök közé tartozik. Nagyon édesek és puha, ragacsos állagúak.
- A füge valójában nem is gyümölcs, hanem kifordított virág. A gyümölcs belsejében több száz kis virág kezdete található. Az édes, ehető magvak a bizonyíték.
- A füge nagyon nedves. A fügepürével helyettesíthető az olaj a pékárukban.
- A füge a fán érik és kissé kiszárad, mielőtt leszednénk.
- Ezek az édes gyümölcsök nagyon törékenyek és gyorsan érnek. Tárolja őket hűtőszekrényben vagy tányéron. Ne rakosgassa őket egymásra.
- A héj a gyümölccsel együtt fogyasztható. A füge ízletes sült vagy kecskesajttal tálalva.
- A szárított füge datolya.
- A fügének több száz fajtája létezik, de csak néhányat találunk az élelmiszerboltban, például a nagyon édes fekete missziós fügét és az adriai fügét, amelynek rózsaszín a húsa.
- Az Egyesült Államokban fogyasztott füge szinte mindegyike Kaliforniában terem.
- A fügét spanyol felfedezők hozták be Kaliforniába az 1600-as években. A San Diegó-i misszió papjai 1769-ben ültettek fügefákat.
- A görögországi olimpiai sportolók fügét ettek energiaforrásként. A rómaiak úgy vélték, hogy a füge megakadályozza az öregedést.
- Egy marék füge annyi kalciumot tartalmaz, mint fél csésze tej.