6. Készíts mogyoróvajas-lekváros gurigákat
Ezek a finomságok egyszerre kínálnak rostokat, egészséges zsírokat és egy jó adag fehérjét a gyerkőcök számára.
Végy egy teljes kiőrlésű tortillát, majd kenj szét rajta két evőkanálnyit a gyerekek kedvenc dióvajából (mogyoróvaj, stb.) Ez után mehet még rá egy kis méz is. Helyezz egy hámozott banánt a tortilla egyik végére, majd göngyöld fel, és vágd középen félbe a csomagolhatóság és az egyszerűbb fogyasztás érdekében.
7. Rendszeresíts délutáni uzsonnákat
Sok szülőt aggaszt, hogy gyermekeik a délután folyamán teleeszik magukat édességekkel, és elmúlik minden éhségük, mire eljön a vacsora ideje. Érdemes iskola után egy adag uzsonnát bekészíteni a gyerekeknek, és közölni velük, hogy vacsoráig nincs más. Fontos persze, hogy ebben az uzsonnában elegendő fehérje, rostokban gazdag szénhidrát és némi zsír is legyen, hogy kevéssel is tele legyen a gyerkőcök hasa. Egy adag görög joghurt, granola, zöldség és gyümölcs, hummusz, zabpelyhes sütemény, vagy egy fél tojássalátás szendvics és tej remek uzsonnák lehetnek.
8. Készítsetek saját diákcsemegét
Ha szeretnél olyan csemegét adni gyermekeidnek, ami egészségesebb, mint a csokoládé, de legalább olyan finom, akkor hagyd, hogy összeállíthassák saját diákcsemegéjüket.
Pakolj ki a konyhaasztalra egy-egy tárolóban dióféléket, magokat, aszalt gyümölcsöket, étcsoki-darabkákat, teljes kiőrlésű gabonákat, és így tovább. Helyezz ki továbbá egy-egy műanyag dobozkát is, amibe összeállíthatják maguknak saját diákcsemegéjüket, amiket aztán könnyen el lehet tenni, hogy másnap készen várja őket az indulásra.
9. Készíts elő (de ne főzz meg) mindent vasárnap
Sokan azért nem foglalkoznak az ételek előre előkészítésével, mert azt hiszik, hogy mindent egyszerre kell megcsinálniuk az egész hétre előre. Pedig meg lehet találni azt a középutat, ami kényelmesen illeszkedik beosztásodhoz, mégis sok időt spórolhatsz vele.
Készítsd elő csak a legfontosabb alapdolgokat – legyenek kéznél a nyers zöldségek a sütésre, és némi fehérje is. A rizs és egyes gabonafélék remekül elállnak akár egy hétig is, ha jól előkészítik őket.
Mindez segít, hogy rugalmas maradj, és könnyedén reagálhass váratlan változásokra a hét során.
Ahelyett tehát, hogy órákat töltenél minden vasárnap a következő hét előkészítésével, szánj erre egy órát, hogy aztán a következő hétköznapokon minden csupán pár perc alatt elkészülhessen.
10. Fagyaszd le nagyobb mennyiségben a leveseket, szószokat, stb.
Tartsd tele a fagyasztót olyan ebédre és vacsorára szánt ételekkel, mint a szószok, levesek és egyebek. Egy teli fagyasztó mellett nem kell aggódnod, hogy mi lesz a vacsora, ha későn érsz haza a munkából, vagy közbejön bármi, ami miatt aznap nem tudsz főzni valamit.