Ha már beszerezted a szükséges tartós élelmiszereket a boltból, ráadásul nagy mennyiségben, vettél, lisztet, élesztőt, konzerveket, fagyasztott dolgokat, olajat és cukrot is, akkor már csak egy kérdés van hátra, mégis mit főzz belőlük? Mutatjuk is milyen finom ételeket készíthetsz tartós élelmiszerekből, a paradicsomos tésztán túl!
1. Paprikás krumpli
Krumplit, hagymát és virslit, vagy kolbászt, ki, hogy szereti, biztosan mindenki vett, paprika meg minden háztartásban van. Ez pedig éppen elegendő ahhoz, hogy összedobjatok egy gyors paprikás krumplit! Ráadásul egy-két finom savanyúság is biztosan van a betárazva. Az elkészítését talán nem is kell leírnom, hiszen mindenki ismeri, és mindenki máshogy.
Elkészítése
Kevés olajon pirítsd meg a hagymát, majd a felkarikázott kolbászt, add hozzá a felszeletelt krumplit, öntsd fel vízzel, és ízesítsd!
2. Tojásos nokedli
Időközben rájöttél, hogy annyi lisztre nincs is szükséged, de mégis mit tudnál kezdeni annyi lisztel? Például készíts belőle tojásos nokedlit! Nem kell hozzá más, mint 20 dkg finomliszt, 6 db tojás, 1 dl víz, egy kis olaj, vagy zsír, valamint némi só.
Elkészítése
3 tojásból, a lisztből és a vízből kikeverjük a se nem túl híg, se nem túl tömör masszát. Majd forró vízbe szaggatjuk egy nokedli szaggató segítségével, célszerű kisebb adagokkal dolgozni, az adagokat külön-külön 1 percig főzni. Verjük fel a maradék 3 tojást, egy serpenyőben melegítsük elő az olajat, vagy zsírt, adjuk hozzá a nokedlit, majd a tojást, és gyors mozdulatokkal keverjük össze.
3. Pizza
Az élesztő és a liszt országos hiánycikk, úgyhogy biztosan te is beszerezted már. Tudtad, hogy nemcsak kenyeret, de pizzát is süthetsz belőle. A tésztához nem kell más, mint 40 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 csipet só, 2 csipet cukor, 2 evőkanál olaj és víz. Van otthon minden hozzá ugye? Feltétnek pedig használhatod a paradicsom, kukorica, és babkonzerveket, de biztos akad pár dolog még a hűtőben is, amit felhasználhattok.
Plusz pont, hogy akár az iskolabezárás miatt otthon maradni kényszerült gyerekek is besegíthetnek a készítésben, így egy nagyon jó közös program lehet.
Elkészítése
Az összetevőket 2,5 dl langyos vízzel eldolgozzuk. A vizet lassan kell adagolni, és addig, amíg össze nem áll a tészta. Lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk, a feltétek felhelyezése után 220 fokos előmelegített sütőben 12-15 percig készre sütjük.
4. Hummusz
Általában idegenkedni szoktunk az egzotikus konyhák ételeivel kapcsolatban, de a hummuszt talán már mindenki jól ismeri. Ez az ízletes szendvicskrém pedig nagyon sokszínűen felhasználható. Hozzávalók: csicseriborsókonzerv, citrom leve, szezámmag, olíva olaj, fokhagyma, római kömény, és só.
Elkészítése
Fél deciliter szezámmaghoz egy kis olajat csepegtetünk és botmixerrel homogén masszává turmixoljuk (ezt kész tahinivel is lehet helyettesíteni). A lecsepegtetett csicseriboróhoz egy fél citrom levét adunk hozzá, majd hozzáadjuk a fokhagymát, sót, a római köményt, és az előbb elkészített masszát is, majd ezt összeturmixoljuk és kész is van a hummusz.