Nem feltétlenül baj, az , ha nincs otthon borospincéd! Mert a borok megkívánják a minőségi tárolást, főleg, ha ezekre azokra, mint befektetés tekintünk. Szerencsére sok lehetőség nyílik ma már arra, hogy ettől függetlenül évezzük a borozás pillanatait! Sokan vannak úgy, hogy szeretik a minőségi borokat, legyen az fehér vagy vörös.
Kis túlzással egész Magyarország egy nagy borvidék, így bármikor összeköthetjük a természetjárást a gasztronómiával, meglátogathatunk pár igazán szép helyet, ahol az élményeket a bor teszi még teljesebb
Ezeket jó, ha tudod a borospincékről
Penész? Nem baj! Jó az, a boros pincének!
A formaréteg fontos szerepet játszik A pince falán lévő nemes penészgombákat hivatalosan Zasmidum cellare-nek hívják. Ennek a fonalas gombának számos jótékony hatása van a borospincére: kiegyensúlyozza a levegő páratartalmát, megtisztítja azt és fenntartja a borérléshez megfelelő mikroklímát - mindezt a borból kipárolgó alkohollal táplálkozva.
Csak semmi nasizás a borospincében!
A pincébe élelmiszert bevinni szigorúan tilos Az étel – különösen a kenyér – nem szívesen látott „vendég” a pincében. Egy apró morzsa is elég ahhoz, hogy bajba kerüljön, mintha a földre esett volna, és a benne lévő élesztő könnyen megtelepszik és elszaporodik a pincében. Ezek a gombák káros folyamatokat idéznek elő, így a legkisebb élelmiszerek is komoly szorongást okozhatnak a szőlősgazdáknak.
Semmi fény!
Kikapcsolt világítás A bor ellensége a nyájasság, mert fokozza az oxidációs folyamatot. Az eredmény a bor érlelési folyamatának szokatlan felgyorsulása, ezért az érlelésre szánt borokat sötét palackokban és sötét pincékben tárolják.
Hűvösség mindenek előtt fontos, ha borospincéről beszélünk!
A hidegben a bor "dagad" „Egy borász munkájában a 12,77 Celsius-fok egy igazán varázslatos szám. A tökéletes hőmérséklet ennek a bornak az éréséhez, a korábbinál hűvösebb, hogy a bor „nyugalmi állapotba” kerüljön, ami elveszti ízét. A hőmérséklet elérheti a 20°C körül, a 23,88°C-os kritikus hőmérsékleten túl a bor öregedni kezd, ami kedvezőtlenül felgyorsítja az érlelési folyamatot.
Az ideális hőmérséklet tartása a legfontosabb, mivel a hőmérséklet ingadozása a bort és a dugót is kitágíthatja, összehúzhatja, engedje levegőt az üvegbe, és idővel a bor oxidálódik és ihatatlanná válik" - mondta a szakértő.