Hallottál már a banánlekvárról? Egyre különlegesebb dolgokkal találkozhatunk már nap mint nap, érdemes rájuk odafigyelni. Most is egy hasonlóan különleges ételt mutatok be Nektek, melyet érdemes legalább egyszer megkóstolnotok!
A jó időnek a legnagyobb ajándéka a kertünkben termő zöldségek, gyümölcsök. Ekkor már mindenki elkezd azon gondolkozni, hogy melyiket hogyan tudja majd elraktározni a téli időszakra. Ekkor már beszélhetünk lekvárokról, befőttekről, valamint szörpökről. Ezek nem csak világszerte, de már családokként is eltérők lehetnek – ki milyen gyümölcsből szeret, és szokott befőzni, dolgozni, valamint az is eltérő, hogy ki mennyi cukrot használ hozzájuk, a folyamat során is kialakulhatnak kisebb-nagyobb különbségek.
Ebből már következtethetünk arra, hogy mindenkinek más számít ’normálisnak’. Mostani cikkemben összegyűjtöttem néhány különleges lekvárt, melyeket érdemes legalább egyszer kipróbálni, amennyiben szereted a különlegesebb ételeket.
Készíts isteni banánlekvárt
Sokkoló lehet, amikor egy már jól ismert gyümölcsöt más köntösben látunk, mégis érdemes kísérletezni. A banánnal nap mint nap találkozhatunk, bár elsősorban nyersen, esetleg turmixként fogyasztjuk. Éppen elterjedtsége miatt már egyre kevésbé számít egyébként egzotikumnak. A vállalkozóbb szelleműek már elkezdhették megismerni ugyanakkor a banán különlegesebb felhasználást palacsintaként, de lehet, hogy lekvár formájában még ők sem találkoztak vele.
Bár a banánlekvárnak, mint a legtöbb lekvárkészítési módszernek, nincs konkrét receptje, elkészítése variálható ízlés szerint, mégis egy kiinduló pontot szeretnék nyújtani hozzá. Kísérletezz vele bártan, vegyítsd más gyümölcsökkel, esetleg tegyél bele kevesebb cukrot, ezzel is intenzívebbé téve magának a banánnak az ízét.
Mire kell odafigyelni, ha banánlekvárt szeretnénk készíteni?
Talán az első, és legfontosabb dolog, amire oda kell figyelned, az a gyümölcs minősége. Akkor lesz a legfinomabb majd lekvárunk, ha már túlérett gyümölcsöt használunk hozzá.
Érdemes, mint már említettem fantáziánkat is szabadjára engedni – amennyiben például lime-mal, vaníliával, esetleg rummal vegyítjük, az jobban kihozhatja majd gyümölcsünk aromáját, ezzel egy karakteresebb ízvilágot eredményezve.