notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hogyan lehet elkészíteni a banánlekvárt, illetve a tobozlekvárt? Ismerd meg ezeket a különleges lekvárokat Te is!

hirdetes

A nyár csodái – kóstold meg Te is ezeket a különleges lekvárokat!

TK, NA
Lekvárok

Amennyiben már megtaláltuk a tökéletesen túlérett gyümölcsöt, nagyobb akadályba már egyáltalán nem fogunk ütközni. 


Vágjuk darabokra banánunkat, adjunk hozzá egy kevés cukrot, illetve opcionálisan rumot, limelevet. Egy csokor banánhoz nagyjából 5 dkg cukrot érdemes tenni, de amennyiben nem szeretjük az édes dolgokat, és azt szeretnénk, hogy egy tisztább banán ízt kapjunk, csökkentsük a mennyiséget.


Megközelítőleg 10 percig főzzük őket, illetve nem érdemes hozzá sem zselatint, sem pektint keverni – ezek nélkül is mesés állaga lesz! Az eredmény egy sárgás-barnás massza lesz, ugyanis a cukor végett enyhén karamellizálódni fog majd lekvárunk. Amennyiben lime-ot is adtunk egyvelegünkhöz, annak savassága ki fogja majd hangsúlyozni gyümölcsünk aromáját – egy csodás ízharmóniát eredményezve.

hirdetes


Megtalálható néhány fenyőfa udvarodban? 


Hallottál már a tobozlekvárról? Pedig Erdélytől Törökországon át még Grúziában is elterjedt eledelnek számít, enyhén szirupos állagával.


Ez az eledel sokban különbözik a gyümölcslekvároktól, ugyanis esetében egy cukorszirupban érlelt tobozokról beszélhetünk – illetve nem is édességről, inkább orvosságról beszélhetünk.


Rendkívül sok jótékony hatással is bír, ugyanis elfogyasztva csökkentheti köhögésünket, megfázásos tüneteinket, valamint légúti panaszainkat is. Lássuk, hogyan készíthetjük el!

hirdetes


Amennyiben felkelettük az érdeklődésedet, érdemes kicsi, még zöld tobozokat gyűjtened, majd alaposan megmosni azokat, nem csak a gyanta, de a szennyeződés végett is. Készíts hozzá egy szirupot – cukorból és vízből, melyek azonos mértékben jelenjenek meg. Forrald fel többször a megtisztított tobozokkal, hagyd, hogy besűrűsödjön masszád, színe enyhén piros legyen. A többszöri forralás biztosítani fogja a tobozok puhaságát – ezzel ehetővé téve azt, a forralások nagyjából tartsanak 20 percekig, így elérve lekvárunk tényleges aromáját. A szirup először halványzöld lesz, majd a fokozatosan ismételt forralások végett szép pirossá fog válni.

Te kóstoltad már valamelyik különleges lekvárt?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Krumpli spirál

A krumpli spirál egészségesebb, mint bármelyik másik, hétköznapi köret és nem telik sok... Tovább

Váza

Vázának nevezzük a ma általánosan elterjedt szobadísznek való vagy virágtartó edényeket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Ebéd Egészséges táplálkozás Főzés Recept