Az egyik legfinomabb gyümölcsből rengeteg féle süteményt és édes falatot lehet készíteni, ráadásul isteni finomak. Az eper már önmagában nagyon finom és zamatos gyümölcs, hát még hogy ha sütünk is belőle valamit, biztosan mindenkit megnyersz vele magadnak.
Epres-habos süti
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 ek kristálycukor
2 tk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl hideg víz
5 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg cukor
2 cs bourbon vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor
1 dl olaj
5 db tojás fehérje
40 dkg eper
csipet só
Elkészítés:
A tészta száraz alapanyagait (liszt, sütőpor) keverjük össze, majd adjuk hozzá darabokban a hideg vajat, cukrot, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot. Ha minden benne van a tálban, gyors mozdulatokkal keverjük össze és gyúrjuk át jó alaposan a tésztát.
Figyeljünk oda az állagra. Egy könnyen nyújtható, nem túl lágy tésztát kell kapnunk. Szükség esetén hígíthatjuk még egy kis vízzel, vagy ha túl lágy lett adhatunk hozzá még egy kis lisztet.
A kapott masszát válasszuk szét és az 1/3-át fóliába csomagoljuk be, majd tegyük be a fagyasztóba legalább 1 órára pihenni, hogy megdermedjen, és reszelhető állagú legyen.
Amíg a tésztánk sül, tisztítsuk meg az epre alaposan, távolítsuk el róla a szárát és kockázzuk fel.
Ha kész az eper, lássunk hozzá a habhoz. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, és amikor kezd keményedni, szépen részleteiben adagoljuk hozzá a cukrot. A cukor után öntsük hozzá a pudingport és amikor már jó kemény lett a hab, öntsük hozzá az olajat és verjük tovább legalább 1-2 percig.
Ha elkészült a hab, vegyük elő a teljesen kihűlt tésztát és kenjük meg a habbal jó alaposan, egyenletesen, majd helyezzük fel rá a felkockázott epret. Ha kész, vegyük elő a megdermedt tésztát a fagyasztóból és egy reszelő legnagyobb lyukán reszeljük rá a hab tetejére. A tésztának nagyobb szemű morzsa állagúnak kell lennie, ettől lesz szép a sütemény. Ha készen vagyunk, helyezzük vissza a sütőbe és a korábbi 180 fokon süssük tovább készre 35-40 perc alatt.
Ha elkészült, vegyük le sütőpapírral együtt a tepsiről egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Ha már teljesen kihűlt, vágjuk szép egyenletes kockákra és már fogyasztható is.
Epres keksz süti
Hozzávalók:
A tésztához:
37,5 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 csipet só
5 dkg cukor
18 dkg hideg vaj
2 tojás
1,5 dl tejszín
Az eperhez:
1 kg eper
10 dkg cukor
1/2 ek vaníliakivonat
A tejszínhabhoz:
4 dl habtejszín
2 ek porcukor
A receptet a következő oldalon találod!