Akkor folytassuk is az elkészítéssel!
Elkészítés:
Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet a sütőport és a sót (ha van robotgépünk még jobb, ha azzal csináljuk). Adjuk hozzá a hideg vajat és addig keverjük, amig az állaga nedves homokra nem hasonlít. Ekkor tegyük bele a tojással összekevert tejszínt. A végeredménynek egy ragacsos masszának kell lennie, ne legyen hígabb. Készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit és egy lisztbe mártott fánk- vagy nagyobb méretű pogácsaszaggató formát ráhelyezve töltsünk bele nagyjából 1,5-2 evőkanálnyi tésztát. Nem kell, hogy szabályosak legyenek, ízülésünkhöz mérten igazgassuk őket. Ha ezzel megvagyunk, tegyük be a tepsit a 190 fokra előmelegített sütőbe és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Amíg a tészta sül készítsük el az epreket. Tisztítsuk meg alaposan és csumázzuk ki őket, majd ízlés szerint kockázzuk vagy vagdossuk össze őket. Tegyük egy tálba és öntsük rá a cukrot, majd hagyjuk, hogy levet eresszen.
Ha a kekszek megsültek, vegyük ki őket a sütőből és várjuk meg, míg kihűlnek. A sütik összeállításához kettévágjuk a kekszeket, megtöltjük tejszínhabbal és eperrel, meglocsoljuk az eper levével és azonnal tálaljuk.
Epres túrógombóc
Hozzávalók:
½ kg tehéntúró
120 g búzadara
20 g szobahőmérsékletű vaj
½ citrom reszelt héja
3 tojás
2 csapott ek egész mák
1 csipet só
100 g zsemlemorzsa
70 g vaj
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a vajat, a porcukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a mákot, a tojássárgákat és a búzadarát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és lazán a túróba forgatjuk. Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk, minden gombóc közepébe egy fél szem epret teszünk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. Miután feljöttek a víz felszínére 3-4 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsepegtetjük őket.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. A lecsepegtetett gombócokat a morzsába forgatjuk. Tejföllel és eper lekvárral tálaljuk.