A konyha sok otthonnak a központja, ezért gyakran ez a legpiszkosabb hely is egyben. Ott van a nyilvánvaló rendetlenség – például a használt edények, a ragacsos padló vagy a koszos sütő. De vannak más helyek, ahol elfelejtettél kitakarítani? Gondoljunk csak bele, mi kerül a konyhapultra és a polcokra – ételek, táskák és pénztárcák , amelyek mindenhova lerakunk, így rengetek rajtuk a kosz–, és milyen gyakran érintjük meg a hűtőszekrény fogantyúit és a szekrények gombjait is. Vess egy pillantást konyhád legszennyezettebb helyeire, és tudd meg, hogyan tarthatod tisztán őket.
1: Gombok, fogantyúk és érintőpadok
A konyhában minden készülék rendelkezik valamilyen vezérlőpanellel vagy fogantyúval, amelyet minden használatkor megérintünk. Mindezeket a gombokat vagy érintőpadokat a nyers étel megérintése után vagy kézmosás előtt használjuk, így a szennyeződések és baktériumok, valamint penész és élesztő a kezünkön marad. Mindezek az organizmusok emésztési zavarokat okozhatnak. A konyhai szekrényeket, a készülék fogantyúit és a kezelőpaneleket ételkészítés után vagy naponta meg kell tisztítani fertőtlenítő törlőkendővel, vagy rápermetezhető fertőtlenítő tisztítószerrel és tiszta ruhával, papírtörlővel.
2: Mosogató
Annak ellenére, hogy rengeteg víz folyik át a mosogatón , valószínűleg mikrobák lapulnak a felületen, különösen a résekben, ahol a mosogató a pulthoz csatlakozik, a lefolyó és a szemétszállítás dugói körül. A konyhai mosogatót minden mosogatás után vagy legalább naponta egyszer fertőtleníteni kell , és ne feledkezz meg a fogantyúkról és a csaptelepről, valamint a mosogató melletti pultokról sem. A szennyezett élelmiszerek leöblítésekor az összes fröccsenést felfogják. Használj fertőtlenítőszert tartalmazó mosogatótisztítót és tiszta törülközőt vagy eldobható fertőtlenítő törlőkendőt.
3: Szivacsok és mosogatórongyok
A papírtörlő használatának és környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében sok otthon szivacsot, mosogatókefét és textil mosogatórongyot használ. Sajnos egyes tanulmányok szerint ezeknek a termékeknek legalább 75 százaléka coliform baktériumokat tartalmaz. Ha ezeket a termékeket használod, akkor minden tisztítás után forró vízzel le kell mosni. A mosogató- és zöldségsúroló kefék minden használat után a mosogatógépbe helyezhetők, hogy alaposan meg legyenek tisztítva.
4: Hűtőszekrény
Már megbeszéltük, hogy mi lapulhat a hűtőszekrény fogantyúin és az érintőpadokon, de még a hideg hőmérséklet mellett is előfordulhat, hogy néhány nagyon káros baktérium elszaporodhat a hűtőszekrényben. A legtöbb gyümölcs és zöldség hosszabb ideig friss marad, ha nem mossuk meg őket tárolás előtt. Tehát ezek a zöldséges fiókba kerülnek, még mindig baktériumokkal és növényvédő szerekkel borítva. Miután kiveszed őket használatra, persze, elmosod, de a baktériumok és kórokozók a ropogós fiókban maradnak.
Ugyanez történik a hűtőben tárolt nyers hússal is. A csomagolóanyag-szivárgás és a folyadékok felhalmozódnak a fiókokban és a polcok szélein. Még a csomagolt termékeket, például a tejet vagy a vajat is többször kezelték és tárolták, mielőtt a hűtőszekrénybe kerültek. A coliform baktériumok, valamint az ott szaporodó élesztőgombák és penészgombák megszabadulása érdekében – ha lehetséges – havonta távolítsd el a hűtőszekrény fiókjait és polcait, és mosd le a felületeket enyhe tisztítószerrel és forró vagy meleg vízzel. Szárítsd meg tiszta ruhával vagy papírtörlővel.
Ha pedig havi tisztítást csinálod a hűtőszekrény belsejében , szánj néhány percet a készülék tetejének leporolására, és porszívózd át az alját és a hátát is. Távolítsd el a szellőzőfedelet a tekercsek porszívózásához. A tekercseken lévő por megnehezíti a hűtőszekrény munkáját, hogy hűvös maradjon, és több energiát is használ fel, az alatta megbúvó élelmiszer-részecskék pedig rovarmágnesek!
5: Vágódeszkák
A vágódeszkák, különösen a fából készült deszkák, baktériumokat hordozhatnak az apró zugokban és résekben, amelyek akár egyszeri használat után is megjelennek. Fontos, hogy legyen legalább két külön vágódeszka: egy a gyümölcsök és zöldségek, egy pedig a húsok számára. Ez csökkenti a keresztszennyeződést az ételkészítés során.
Minden használat után moss le minden deszkát forró, szappanos vízzel, és alaposan öblítsd le. Ezután teljesen szárítsd meg papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával. Ne hagyd megszáradni a lecsöpögtetőn őket, mert a baktériumok szeretik a meleg, nedves környezetet. Választhatunk olyan vágódeszkákat is, amelyek mosogatógépbe tehetők az alapos tisztítás érdekében.