notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

konyhatakarítás; koszos helyek a konyhában; konyhatisztítás; takarítás; fertőtlenítés; baktériumok a konyhában

hirdetes

Ez a 9 legpiszkosabb hely a konyhádban – te sem gondoltad volna!

NA
Koszos helyek a konyhában

6: Kávéfőző, turmixgép és kisgépek

Még a tiszta víz is, amely meleg, nedves környezetben, például kávéfőzőben van, tökéletes környezetet teremthet a baktériumok, élesztőgombák és penészgombák szaporodásához. Néhány kisebb készüléket minden használat után meg kell tisztítani. Legalább hetente szereld szét és tisztítsd meg alaposan a kisméretű készülékeket. Egyes alkatrészeket biztonságosan el lehet mosni a mosogatógépben, míg másokat forró, szappanos vízben kell elmosni, majd forró vízzel öblíteni és teljesen megszárítani. Ugyanezt a tisztítási rutint kell alkalmazni az olyan edényeknél, mint a konzervnyitó, a mérőkanalak és a csészék.

7: Újrafelhasználható ebéddobozok, bevásárlótáskák és vizes palackok

Minden alkalommal, amikor újrazárható edényt vagy újrafelhasználható ebédlődobozt, bevásárlótáskát vagy kulacsot használsz, fennáll a baktériumok általi keresztszennyeződés lehetősége, hacsak nem tisztítottad meg megfelelően.

hirdetes
A tartályokat teljesen szét kell szedni, és mosogatógépbe kell helyezni, vagy forró, szappanos vízben el kell mosni és forró vízben kell öblíteni és teljesen megszárítani. A legtöbb ebéddoboz és újrafelhasználható bevásárlótáska bedobható a mosógépbe az alapos tisztítás érdekében.

8: Munkalapok a konyhádban

Mi ül most a konyhapultodon ? Amikor rárakod a pénztárcát vagy bevásárlótáskát, ugyanazon a helyen fogsz ételt készíteni?
Fogj egy fertőtlenítő törlőkendőt vagy tiszta kendőt és fertőtlenítő spray-t, és tisztítsd meg az étel elkészítése előtt vagy legalább naponta egyszer. Hagyd ki most a szivacsot vagy a használt mosogatórongyot, mert baktériumokat és kórokozókat rejthet magában.

hirdetes
Legalább hetente szánj időt arra, hogy bejuss a sarkokba, a kis készülékek alá, valamint a tűzhely vagy hűtőszekrény és a munkalap közötti szélek mentén. Nem akarod elképzelni, mi rejtőzik ezekben a nedves, sötét helyeken…

9: Só-és borstartók

Egy utolsó piszkos hely, amit érdemes megfontolni: konyhai só- és borsszórók. Használtad őket ételkészítés közben? Mostál kezet, mielőtt megérintetted, vagy egyszerűen megfogtad és fűszerezted? Minden étel elkészítése után alaposan töröld le őket egy fertőtlenítő kendővel, és hetente alaposan tisztítsd is meg őket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vállfa

Ruhák szekrénybe akasztására használt, hajlított fa, fém vagy műanyag, tetején egy... Tovább

Fűtés klímával

A klímaberendezések ma már nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók, méghozzá igen... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha