Egy igazán fantasztikus és finom lekvárnál kevesebb jó dolog van. Ezért hoztunk pár szuper receptet
Almás lekvár
Összetevők
- 1 kg alma, hámozva, magház nélkül, feldarabolva
- 250 g porcukor
- ½ citrom, leve
- 1 fahéjrúd
Elkészítés:
1. LÉPÉS
Tegyünk egy kis tányért a fagyasztóba. Az apróra vágott almát és a porcukrot 350 ml vízzel együtt tegyük egy nagy lábasba, és forraljuk fel, majd keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon.
2. LÉPÉS
Főzzük óvatosan, rendszeresen kevergetve 30 percig, amíg az alma összeesik.
3. LÉPÉS
Keverjük bele a citromlevet, adjuk hozzá a fahéjrudat, és további 2-3 percig főzzük óvatosan, amíg a keverék sűrű és fényes nem lesz.
4. LÉPÉS
Vegyük ki a kis tányért a fagyasztóból, és cseppentsünk rá egy keveset a keverékből. Hagyjuk állni néhány másodpercig - meglehetősen szilárdnak kell lennie. Ha még mindig kissé folyós, tegye vissza a serpenyőt a tűzről, és párolja még 10-15 percig. Tegye vissza a tányért a fagyasztóba, és tesztelje újra, most már készen kell lennie.
5. LÉPÉS
Osszuk szét a tiszta, sterilizált üvegek között, és zárjuk le. Hűvös, száraz helyen három hónapig eltartható. Felbontás után hűtse le, és egy hónapon belül használja fel.
Eper lekvár
Összetevők
- 1 kg hámozott eper
- 750 g lekvárcukor
- 1 citrom leve
- egy kis vaj (nem kötelező)
Elkészítés
1. LÉPÉS
Készítsük elő az epret úgy, hogy nedves konyhai papírral megtöröljük. (Ha az epret inkább megtöröljük, mint megmossuk, akkor a gyümölcs nem szív magába sok vizet - ha túl sok vizet veszünk fel, a lekvár nem fog könnyen megdermedni). A gyümölcs hántolásához vágjon egy késsel kúp alakú alakot az eperbe, és távolítsa el a szárát. A nagyobb bogyókat vágja félbe.
2. LÉPÉS
Tegye az epret egy tálba, és óvatosan forgassa át a cukorral. Hagyja fedetlenül szobahőmérsékleten 12 órán át vagy egy éjszakán át. Ez a folyamat segít a cukor feloldódásának, biztosítja, hogy a gyümölcs nem bomlik szét túlságosan, és segít megőrizni élénk színét.
3. LÉPÉS
A lekvár elkészítése előtt tegyen 2 csészealjat a fagyasztóba. Az eperkeveréket a citromlével együtt borítsa egy befőttesüvegbe. Állítsa alacsony hőfokra, és főzze nagyon óvatosan. Ha a serpenyő oldalán cukor maradna, mártson forró vízbe egy süteménykefét, és ecsettel távolítsa el a cukrot.
4. LÉPÉS
Amikor már nem érezni, hogy cukorszemek maradnak benne, növelje a hőfokot, hogy a lekvár elkezdjen buborékosodni és felforrni (a hőfok növelése előtt a cukornak teljesen fel kell oldódnia, különben a lekvár nehezen fog megdermedni, és kristályosodó cukordarabkákat tartalmazhat).
5. LÉPÉS
Keményen forraljuk 5-10 percig, amíg a lekvár eléri a 105 C fokot a befőzési vagy digitális hőmérőn, majd kapcsoljuk le a tűzről. Ha nincs hőmérője, kanalazzon egy kis lekvárt az egyik hideg csészealjra. Hagyjuk állni 30 másodpercig, majd nyomjuk meg az ujjunkkal; ha a lekvár ráncosodik, és nem árad szét, hogy kitöltse a rést, akkor kész. Ha nem, kapcsolja vissza a hőfokot, és forralja még 2 percig, majd kapcsolja le a hőfokot, és végezze el újra a gyűrődéspróbát. Ismételje meg, amíg kész nem lesz.
6. LÉPÉS
Egy kanál segítségével hámozza le a felszínre emelkedett habot, és dobja el. Ezt csak egyszer, a végén tegye meg, ne pedig folyamatosan a főzés során, hogy csökkentse a pazarlást.
7. LÉPÉS
Ha szeretné, adjon a kész lekvárhoz egy gombóc vajat, és keverje el, hogy felolvadjon. Ez segít feloldani a maradék levet, amit nem sikerült lekanalazni a tetejéről. Hagyja a lekvárt 15 percig ülepedni - ez biztosítja, hogy a gyümölcsök a keverékben maradjanak, és ne ússzanak fel a lekvárosüveg tetejére. Közben sterilizálja az üvegeket.
8. LÉPÉS
Kanalazzuk a meleg üvegekbe, és töltsük a peremig. Helyezzen egy viaszkorongot a lekvár tetejére (ez megakadályozza a penészesedés kialakulását), majd fedje le fedővel vagy celofánkarikával és gumiszalaggal. Tegyünk rá egy címkét (a dátumot is), és ha szeretnénk, egy csinos szövetfedőt is. A lekvár hűvös, száraz helyen akár 1 évig is eltartható. Felbontás után tegye hűtőbe.