notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nagyszerű lekvár receptek, szuper lekvár íz, finom lekvár

hirdetes

Nagyi titkos receptjei

GE.

Egy igazán fantasztikus és finom lekvárnál kevesebb jó dolog van. Ezért hoztunk pár szuper receptet

lekvár

Almás lekvár

Összetevők

  • 1 kg alma, hámozva, magház nélkül, feldarabolva
  • 250 g porcukor
  • ½ citrom, leve
  • 1 fahéjrúd

Elkészítés:


1. LÉPÉS
Tegyünk egy kis tányért a fagyasztóba. Az apróra vágott almát és a porcukrot 350 ml vízzel együtt tegyük egy nagy lábasba, és forraljuk fel, majd keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon.

2. LÉPÉS
Főzzük óvatosan, rendszeresen kevergetve 30 percig, amíg az alma összeesik.

3. LÉPÉS
Keverjük bele a citromlevet, adjuk hozzá a fahéjrudat, és további 2-3 percig főzzük óvatosan, amíg a keverék sűrű és fényes nem lesz.

4. LÉPÉS
Vegyük ki a kis tányért a fagyasztóból, és cseppentsünk rá egy keveset a keverékből. Hagyjuk állni néhány másodpercig - meglehetősen szilárdnak kell lennie. Ha még mindig kissé folyós, tegye vissza a serpenyőt a tűzről, és párolja még 10-15 percig. Tegye vissza a tányért a fagyasztóba, és tesztelje újra, most már készen kell lennie.

5. LÉPÉS
Osszuk szét a tiszta, sterilizált üvegek között, és zárjuk le. Hűvös, száraz helyen három hónapig eltartható. Felbontás után hűtse le, és egy hónapon belül használja fel.

Eper lekvár

Összetevők

  • 1 kg hámozott eper
  • 750 g lekvárcukor
  • 1 citrom leve
  • egy kis vaj (nem kötelező)

Elkészítés



1. LÉPÉS
Készítsük elő az epret úgy, hogy nedves konyhai papírral megtöröljük. (Ha az epret inkább megtöröljük, mint megmossuk, akkor a gyümölcs nem szív magába sok vizet - ha túl sok vizet veszünk fel, a lekvár nem fog könnyen megdermedni). A gyümölcs hántolásához vágjon egy késsel kúp alakú alakot az eperbe, és távolítsa el a szárát. A nagyobb bogyókat vágja félbe.

hirdetes

2. LÉPÉS
Tegye az epret egy tálba, és óvatosan forgassa át a cukorral. Hagyja fedetlenül szobahőmérsékleten 12 órán át vagy egy éjszakán át. Ez a folyamat segít a cukor feloldódásának, biztosítja, hogy a gyümölcs nem bomlik szét túlságosan, és segít megőrizni élénk színét.

3. LÉPÉS
A lekvár elkészítése előtt tegyen 2 csészealjat a fagyasztóba. Az eperkeveréket a citromlével együtt borítsa egy befőttesüvegbe. Állítsa alacsony hőfokra, és főzze nagyon óvatosan. Ha a serpenyő oldalán cukor maradna, mártson forró vízbe egy süteménykefét, és ecsettel távolítsa el a cukrot.

4. LÉPÉS
Amikor már nem érezni, hogy cukorszemek maradnak benne, növelje a hőfokot, hogy a lekvár elkezdjen buborékosodni és felforrni (a hőfok növelése előtt a cukornak teljesen fel kell oldódnia, különben a lekvár nehezen fog megdermedni, és kristályosodó cukordarabkákat tartalmazhat).

5. LÉPÉS
Keményen forraljuk 5-10 percig, amíg a lekvár eléri a 105 C fokot a befőzési vagy digitális hőmérőn, majd kapcsoljuk le a tűzről. Ha nincs hőmérője, kanalazzon egy kis lekvárt az egyik hideg csészealjra. Hagyjuk állni 30 másodpercig, majd nyomjuk meg az ujjunkkal; ha a lekvár ráncosodik, és nem árad szét, hogy kitöltse a rést, akkor kész. Ha nem, kapcsolja vissza a hőfokot, és forralja még 2 percig, majd kapcsolja le a hőfokot, és végezze el újra a gyűrődéspróbát. Ismételje meg, amíg kész nem lesz.

hirdetes

6. LÉPÉS
Egy kanál segítségével hámozza le a felszínre emelkedett habot, és dobja el. Ezt csak egyszer, a végén tegye meg, ne pedig folyamatosan a főzés során, hogy csökkentse a pazarlást.

7. LÉPÉS
Ha szeretné, adjon a kész lekvárhoz egy gombóc vajat, és keverje el, hogy felolvadjon. Ez segít feloldani a maradék levet, amit nem sikerült lekanalazni a tetejéről. Hagyja a lekvárt 15 percig ülepedni - ez biztosítja, hogy a gyümölcsök a keverékben maradjanak, és ne ússzanak fel a lekvárosüveg tetejére. Közben sterilizálja az üvegeket.

8. LÉPÉS
Kanalazzuk a meleg üvegekbe, és töltsük a peremig. Helyezzen egy viaszkorongot a lekvár tetejére (ez megakadályozza a penészesedés kialakulását), majd fedje le fedővel vagy celofánkarikával és gumiszalaggal. Tegyünk rá egy címkét (a dátumot is), és ha szeretnénk, egy csinos szövetfedőt is. A lekvár hűvös, száraz helyen akár 1 évig is eltartható. Felbontás után tegye hűtőbe.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Analóg színek

Amikor a színeket vizsgáljuk, a különböző, szabályszerű összeállításokat a... Tovább

Szürrealizmus

A szürrealizmus a két világháború közötti időszak egyik legjelentősebb művészeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert