Áfonya lekvár
Összetevők
- 800 g áfonya, megmosva
- 500g kristálycukor
- 1 vaníliarúd, hosszában kettévágva
- 1 nagy citrom , levet facsarva
Elkészítés
1. LÉPÉS
Tegyél egy tányért a fagyasztóba, hogy később ellenőrizni tudd, hogy megdermedt-e a lekvár. Sterilizáljon két 500 ml-es lekváros üveget, hogy használatra készek legyenek.
2. LÉPÉS
Tegye az áfonyát, a cukrot, a vaníliát és a citromot egy nagy, nehéz alapú lábasba, közepes lángon. Törje össze az áfonyát egy kicsit egy krumplinyomóval. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük 30 percig. A tetején képződött habot egy kanál segítségével lehabozzuk, és kidobjuk.
3. LÉPÉS
Tesztelje, hogy a lekvár megdermedt-e, és kanalazzon egy kupacot a kihűlt tányérra. Tegye a hűtőszekrénybe 3 percre. Ha a lekvár héjat képez és fodrozódik, amikor az ujjával megnyomja, akkor kész. Ha nem, tegye vissza a tűzre még 5 percre, majd ismételje meg a tesztet. Ezt addig tegye, amíg el nem éri a dermedéspontot.
4. LÉPÉS
Hagyja a lekvárt 10 percig állni a tűzről levéve. Kanalazzuk a meleg, sterilizált üvegekbe, és zárjuk le a tetejüket. Hagyja teljesen kihűlni. Hűvös, száraz helyen felbontatlanul hat hónapig, felbontva a hűtőszekrényben két hétig eltartható.
Cseresznye lekvár
Összetevők
- 2 kg cseresznye, kimagozva, ½ durván felaprítva, ½ félbevágva.
- 1,2 kg lekvár vagy befőzőcukor (pektin hozzáadásával)
- 2 citrom, levet eresztve
Elkészítés
1. LÉPÉS
Tegyünk két tányért a fagyasztóba, hogy később kipróbálhassuk a lekvárt. Öntsük a cseresznyét, a cukrot és a citromlevet egy nagy, nehéz lábasba, és fedő nélkül, közepes-magas hőfokon 35-50 percig főzzük, gyakran kevergetve, amíg sűrű és fényes lesz.
2. LÉPÉS
35 perc elteltével kanalazzon egy keveset a lekvárból az egyik kihűlt csészealjra. Hagyjuk állni 1 percig, majd ujjbegyünkkel nyomjuk bele a lekvárba. Ha elkezd ráncosodni, akkor kész. Ha lecsúszik, főzzük tovább a lekvárt 10 percig, majd a másik csészealjon ismét teszteljük.
3. LÉPÉS
Kanalazzuk a lekvárt sterilizált üvegekbe, és zárjuk le. Hat hónapig eláll bontatlanul (sötét, hűvös helyen tárolva), vagy felbontva a hűtőben három hónapig.