Koronavírus és esős idő ide, vagy oda elérkezett a levendulaszezon. A levendulaszüretek megkezdődtek, a levendulamezők legszebb lila ruhájukba öltöztek, és csak titeket várnak sok-sok szeretettel és megannyi illatos gyógyhatású virággal. De ha egyszer leszüreteltetek több csokor levendulát, és nem szeretnétek, hogy kárba vesszen, akkor van egy jó hírünk, megtaláltuk a levendula felhasználásának egyik legjobb módját: mutatunk 5 szuper levendulás receptet! Szedjetek levendulát ezen szuper levendulaszüretek valamelyikén, és készítsetek belőle isteni finomságokat!
#1: Levendulás receptek: Levendulás limonádé
Kezdjük rögtön a legegyszerűbbel, ami annál nagyszerűbb, egy forró nyári napon nincs is jobb hűsítő ital egy friss levendulával fűszerezett jeges limonádénál! A levendulás limonádéhoz szükségünk lesz levendulaszörpre, aminek elkészítését már mutatjuk is nektek. A levendulaszörphöz szükségünk lesz 1 kg cukorra, 1 evőkanál citromsavra, 2 citrom levére, valamint 3 bögre levendulavirágra. Az elkészítése nagyon egyszerű, vízzel felforraljuk a cukrot, amikor teljesen felolvad, elzárjuk a gázt, és beleöntsük a levendulát, lefedve néhány óráig hagyjuk állni, majd átszűrjük és a citromsavat hozzáadva újra forraljuk, amint buborékolni kezd, levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a citromlevet is. Még forrón üvegbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Remek alapanyaga ez a limonádénak!
+ Tipp: ha baráti összejövetelekhez szeretnéd tálalni, akkor készíts hozzá levendulás jégkockát is, nagyon egyszerű, de dekoratív. Egyszerűen csak tépj virágokat a jégkockatartóba, és öntsd fel vízzel4
#2: Levendulás receptek: Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Ezt a szuper receptet nem rég találtam, de azóta már többször elkészítettem, tökéletes napindító, vagy éppen délutáni nasi egy meleg nyári napon, próbáljátok ki ti is! Hozzávalók: 1 pohár natúr joghurt, 1 csipet morzsolt levendula, 1 kávéskanál cukor az eredeti recept alapján, de én el szoktam hagyni, reszelt citromhéj, 5-6 szem aszalt vörösáfonya. Az áfonyát apró darabokra vágjuk, majd mindent egybekeverünk, és egy kis ideig a hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek!