Miért készítenénk csoki- vagy gyümölcstortát, ha elkészíthetjük ezt az isteni finom mákosguba tortát madártej krémmel. Ez a legfinomabb desszert, amit valaha ettem.
Hozzávalók: ( 24 cm-es kapcsos formához)
12 db vajas kifli
1 liter tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor ( nálam nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola ( opcionális )
Krém :
4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor ( nálam 2 tk. vaníliaesszencia)
8 dkg cukor ( nálam fruktóz)
4 dl tej
15 dkg vaj
Tetejére:
3 dl tejszínhab
1 evőkanál porcukor ( nálam por nyírfacukor)
1 csomag zselatinfix
kevés szemes mák díszíteni
Elkészítés:
Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk , a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy, hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rányomjuk a tetejére.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfix-el, habzsákba rakjuk és halmokat nyomunk a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.
Jó étvágyat hozzá!