A matcha napjaink egyik legfelkapottabb itala, szinte már nincs olyan kávézó, ahol ne szerepelne valamilyen formában az itallapon. Általánosságban időnk és pénztárcánk sem engedi, hogy minden nap beugorjunk egy finom matcha lattéért a közeli kávézóba. Szerencsére matcha por segítségével már otthon is könnyedén ellehet készíteni ezeket a finom italokat. Elhoztunk nektek egy tea és egy latte receptet, amit követve garantáltan a matcha szerelmeseivé váltok!
Mi is az a matcha?
A matcha egy japán eredetű zöld tea. Feldolgozása folyamán a tealeveleket összezúzzák, porrá őrlik és ilyen formában árusítják. Más teáktól eltérően ezesetben majdnem az egész levelet elfogyasztjuk, kivétel a fás részeket. Különleges termelési módjának köszönhetően klorofill tartalma magas, ettől van olyan szép élénk zöld színe is.
A matcha hatása
A legtöbben a kávé egészségesebb alternatívájaként fogyasztják, hiszen magas koffein tartalma miatt rendívül jó élénkítőszer. Hatását hosszú órákon át fejti ki a koffein lassú felszívódása okán. Rengeteg jótékony hatással is rendelkezik. Nyugtató hatást fejt ki a benne található L- Theanin aminosavnak köszönhetően. C és E-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Sőt mi több, igen magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Nem utolsó sorban pedig gyorsítja az anyagcserét.
Matcha tea otthon
A matcha tea elkészítéséhez léteznek speciális eszközök, ilyen az úgynevezett chawan, másnével teatál, mely egy kis bögre méretű mélytányérnak felel meg. Ehelyett nyugodtan használhatsz egy sima bögrét. A bambuszecset pedig a helyes elkeverés és habosítás eszköze, helyette használhatsz egy kézi tejhabosítót, ennek hiányában pedig egy kiskanal is megteszi. Egy apró szemű szitára is szükséged lesz.
Hozzávalók
Elkészítéséhez nem lesz sok alapanyagra szükséged, mindössze:
- 1-2 tk matcha tea por – ilyet már a drogériákban is találsz, azonban figyelj oda a minőségre
- 70-100 ml víz
- édesítőszer (opcionális)
Az elkészítés leírásához lapozz!