Elkészítés:
- Első lépésként áztassuk be a bambuszecsetünket (ha van), hogy a szitái kellőképpen felpuhuljanak.
- Forraljuk fel a vizet. 70-100 ml elegendő, attól függően, hogy mennyire szeretnénk hígítani. Az ideális hőmérséklet 80-90 C.
- Ezután 1-2 teáskanál (szintén opcionális, hogy milyen erősségűre szeretnénk) matcha port jól szitáljunk át, úgy, hogy ne maradjanak benne rögök.
- Öntsük hozzá a vizet és a bambuszecset vagy a kézi habverő segítségével jól keverjük össze. Ez eltarthat egy darabig, használjunk M vagy W alakzatú mozdulatokat. Ha nem szeretnéd sokáig kevergetni, akkor használhatsz akár turmixgépet is erre a célra. Akkor lesz kész a matcha teánk, ha már elég krémes és habos lesz az állaga.
- Végül tetszés szerint ízzesíthetjük édesítőszerrel, majd fogyaszthatjuk!
Matcha latte otthon
- A matcha latte elkészítésének kezdete teljesen ugyanazokból a lépésekből áll, mint az előzőekben leírt matcha tea teljes receptje.
- Ha már megvan a teánk, akkor jöhet a tetszés szerint választott tej. Ez lehet például kókusz vagy mandulatej is. Felforraljuk a tejet, majd felhabosítjuk tejhabosító segítségével.
- Hozzáöntjük a matcha teához és voilà kész is a matcha latte!
- Ha egy kicsit felszeretnénk dobi az ízzvilágot, akkor tehetünk hozzá különböző cukormentes szirupokat, például vanília, kókusz vagy mandula ízzűt. Továbbá a forró tejbe olvaszthatunk csokit is.
Mindezt természetesen hideg, jeges matcha latte változatban is elkészíthetjük a melegebb napokon.