Végre elkezdődött az eperszezon és ezáltal az isteni epres finomságok időszaka is. A nagy melegben szerintem senkinek nincs kedve a forró levesekhez és a sütőben készült süteményekhez sem. Ezért most hoztam nektek sütés nélküli előétel, főétel és desszert receptet, mely hűsítő finomság lehet a forró nyári napokon is!
Az eper jótékony hatásai, amit kevesen ismernek!
Azt bizonyára sokan tudják, hogy az eper kiváló antioxidáns, de azt már kevesen, hogy C-vitamin tartalma is kiemelkedő, 100 gramm eperben 59 milligramm található.
Emellett rendkívül kalóriaszegény, ugyanis ha a 100 gramm mennyiséget nézzük, akkor a banánhoz képest harmad annyi kalóriát tartalmaz. Ezáltal könnyen beilleszthető az egészséges életmódot követők étrendjébe is, megfelelő mennyiségben fogyasztva.
Az egyik legkiválóbb ásványi anyagot is tartalmazza, nem is kis mennyiségben: a mangánt.
TUDTAD? Az eper segít a rák elleni védelemben az antioxidánsoknak és a gyulladáscsökkentő fitonutrienseknek köszönhetően.
Hideg eperkrémleves receptje
A forró nyári melegben nincs is jobb, mint egy hideg leves és egy hűsítő desszert. Most az előbbi receptjét osztom meg veletek, lentebb pedig a desszerthez is mutatok egy szuper finom és gyors receptet.
A hideg eperkrémleves hozzávalói:
- 700 gramm friss eper
- 1 darab citrom kifacsart leve
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 evőkanál cukor (vaníliacukor is lehet)
- 250 ml tej
- 200 ml habtejszín (körülbelül egy doboz)
A hideg eperkrémleves elkészítése:
Előszöris alaposan megmossuk az epreket, majd tetszés szerinti mennyiséget félreteszünk díszítéshez.
TIPP: Én személy szerint fel is szoktam kockázni, kicsi citromlével meglocsolni és úgy félretenni, mert szeretem ha van egy kis tartalma is a levesnek.
A többi epret félbevágjuk és a felét beletesszük a turmixgépbe. Kis fokozaton összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a többit is. Ennél a mennyiségnél az én turmixgépem nem turmixolná rendesen össze ha egy adagban beletenném, de ha a tied igen, akkor mehet bele egyszerre is.
Ezt követően hozzáadjuk a tejet, a citromlét, a habtejszínt, a vanília aromát és a cukrot. Krémes állagúra összeturmixoljuk, majd egy tálba öntjük. Én a felvágott epret hozzákevertem és úgy tettem a hűtőbe körülbelül 2-3 órára.
Tálaláskor díszíthetjük eperrel és nyomhatunk rá tejszínhabot is.
Eper, mint a főétel alapanyaga?
Korábban írtunk egy isteni receptet, mégpedig a pillekönnyű epres túrógombóc receptjét diétás változatban. Azt hiszem kevés olyan finom epres főétel van, amely az epres túrógombócot űberelni tudja. Mindenképp próbáld ki!