Epres sütemény recept SÜTÉS NÉLKÜL
Én ezt a süteményt „Epres-kekszesnek” neveztem el, az elkészítése roppant egyszerű, szuper lett már az első alkalommal is. Azóta már rengetegszer elkészítettem, hiszen tényleg nagyon egyszerű és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.
Hozzávalók:
- 500 gramm háztartási keksz
- 200 gramm étcsokoládé
- 500 gramm mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 16 gramm vaníliáscukor
- 15 gramm habfixáló
- 20 gramm tejpor
- 20 gramm porcukor
- 15-20 darab eper és leve
- 200 ml tej
- 20 gramm fehércsokoládé
- 20 gramm zselatin
- eperdzsem ízlés szerint
- 2 evőkanál kristálycukor
- 200 ml víz
A sütés nélküli epres sütemény, azaz az Epres-kekszes elkészítése:
Mindenekelőtt szükségünk lesz egy tortaformára, én 18 cm-eset használtam. Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét. Ezt követően a háztartási kekszeket pár másodpercre tejbe áztatjuk, éppen csak addig, hogy törés nélkül formára tudjuk őket vágni, majd az olvasztott étcsokoládéba mártjuk, hogy aztán az így kapott csokis keksszel kibélelhessük a tortaformánkat.
A fennmaradó étcsokoládét nyugodtan a kekszekre önthetjük. Az így kapott sütemény alapot a hűtőbe tesszük megdermedni.
A krém elkészítéséhez két keverőtálra lesz szükségünk. Az egyikben a habtejszínt keményre verjük a habfixálóval, a vaníliáscukorral és a zselatinnal. A másikba belekanalazzuk a mascarponét, hozzáadjuk a tejport és a porcukrot, továbbá ráöntjük az eprek levét és jó alaposan összekeverjük.
A két tál tartalmát nagyon óvatosan összekeverjük, majd rákanalazzuk a csokis kekszünkre, ezután visszatesszük a hűtőbe dermedni.
A zselatinport a vízzel és a két evőkanál cukorral felforraljuk, az eperdzsemet hozzákeverjük és 5-7 percig állni hagyjuk. Mikor a krémünk kellőképpen kihűlt a zselénket a torta közepére csurgatjuk és elegyengetjük a tetején, ezután a félbevágott epreinket beleszúrjuk.