Házi mogyoróvaj recept
Hozzávalók a házi mogyoróvajhoz
20 dkg földimogyoró
0.5 teáskanál só
1 teáskanál méz
1 evőkanál napraforgó olaj
A házi mogyoróvaj elkészítése
A mogyorót, a sót és a mézet aprítógépbe vagy nagy késű turmixgépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk, közben a mogyoró enged a saját olajosságából, így nem elég megvárni, míg apró darabokra darálja, hanem még 3-5 percet dolgozni kell rajta ezután is. Ezután hozzáadjuk az olajat, majd sima állagúvá dolgozzuk, amíg egy krémes állagot nem kapunk. Ekkor megkóstoljuk, ha kell akkor még tovább ízesíthetjük sóval, mézzel, vagy egy kis cukorral, de ne vidd túlzásba, mert akkor már nem lesz egészséges! Plusz tipp: ha cruncy mogyoróvajat szeretnétek, azaz olyat, amiben van néhány kis darabka, ugye a boltokban is kapható ilyen, akkor még az aprítás fázisában vegyél el egy kicsit belőle, hogy ne mindent daráljon pépesre, és a végén keverd hozzá a kis darabokat, de vigyázz, hogy ne legyenek túl nagyok ezek a darabkák!
A mogyoróvajat fogyaszthatod reggeli részeként, például zabkásával, müzlivel, shakebe keverheted, palacsintát ízesíthetsz vele, de nassolnivalóként is eheted, illetve süteményeknek is tökéletes alapanyaga, kekszek, sajttorták, és egyéb finom sütemények készülhetnek belőle!