Ha az oldalon mostanában, olvastad már előző likőrjeimet, akkor bizonyára tudod, hogy új hobbira leltem nemrégiben, amely nem más, mint a likőrkészítés.
No de ez kit is érdekel? Merülhet fel a kérdés – jogosan -, hiszen nem azért vagy itt, hogy az én hobbijaimról olvasgass, hanem szeretnéd megtudni a narancslikőr elkészítésének módját. Kis türelem, rögtön arra is rátérek.
Melyik a kedvenc karácsonyi likőröd?
Ünnepváró finomság – Narancslikőr, ahogy én szeretem
Az ünnepek alkalmával azok is nagy előszeretettel nyúlnak a likőrös pohár után, akik amúgy nem kedvelik az alkoholos italokat. Ezek a kellemes, ünnepi italok igazán illenek a karácsony magával ragadó hangulatához. Nálunk legalábbis, mindenki nagy előszeretettel szürcsöli ezeket a finomságokat.
Még a családban lévő gyermekekre is gondolok az italok elkészítésekor, és mindegyikből rögtön kettő adagot készítek. Ennek oka az, hogy csak az egyik adagba teszek alkoholt, s így a gyerkőcök sem érzik úgy, hogy kimaradtak volna valamiből.
Ha szereted a likőröket, akkor ide kattintva elolvashatod a többi karácsonyi likőr receptjét is. Válaszd ki a kedvencedet, mi mindet nagyon szeretjük:
- csokilikőr
- mézeskalács likőr
- tojáslikőr
- házi Baileys
Nos, de akkor térjünk rá a narancslikőrre, hiszen ezért kattintottál a cikkre. Az összes általam készített likőrök között talán ez a legegyszerűbb.
Az alábbi hozzávalókra lesz hozzá szükséged:
- 1 kg narancs
- 5 dl vodka
- 1 dl víz
- 1 dl víz
- kevés fahéj és szegfűszeg
- 1 ek cukor
- 2 ek vaníliaaroma
- 30 dkg méz
Amint előkészítetted az összes hozzávalót, hozzá is láthatsz a kotyvasztáshoz. Könnyebb dolgod lesz, mint gondolnád.
Isteni narancslikőr elkészítése
1. A legmunkásabb része ennek a likőrnek a narancsok kifacsarása. Próbálkozhatunk 100%-os narancslével is, de még ha nem is tartalmaz hozzáadott cukrot vagy édesítőt, nekem az a tapasztalatom, hogy mégis sokkal édesebb lesz, mintha saját magunk facsartuk volna ki a narancs levét. Szóval facsarjuk ki az 1 kg narancs levét.
2. Ezt követően tegyük fel a cukrot a tűzhelyre és karamellizáljuk meg a cukrot. Amint aranysárga lett, vegyük le a lángról és öntsük hozzá apránként a forró vizet és tegyünk bele egy késhegynyi fahéjat és őrölt szegfűszeget. Ne vigyük túlzásba, mert könnyen keserűvé változtathatja az italunkat.
3. Mikor ezzel is megvagyunk és kihűtöttük kicsit a fűszeres cukorszirupot, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a narancslevet, majd a vodkát és a mézet.
4. Alaposan összekeverjük, és szép üvegbe öntjük, és a hűtőbe tesszük.
Készen is vagyunk. Igaz, hogy milyen egyszerű volt? :)