notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Fontos gyümölcsöket, zölségeket fogyasztani? 7 tápanyag, melyeket csak ezekkel tudsz bevinni szervezetedbe

hirdetes

7 tápanyag, melyet csak növény alapú ételekkel tudsz bevinni szervezetedbe

TK
Növényi tápanyagok

4.    Kvercetin vagy Quercetin


A kvercetin vagy quercetin egy szintén fontos antioxidánsunk, melyek különféle betegségek megelőzésében képes minket segíteni. A legkülönbözőbb dolgokban találkozhatunk vele – a legtöbb friss gyümölcsben, mint az almában, bogyós gyümölcsökben, akár az áfonyában, illetve a petrezselyemben, hagymában, kapribogyóban, paprikában is jelen van.

 
5.    Béta-glükán


A béta-glükán az oldható élelmi rostoknak az egyik formája, mely szorosan összefügg a megnövekedett koleszterinszinttel, illetve segíti a szívet, hogy egészségesebb legyen. Az élelmi rostok is a szénhidrátok egy fajtája, melyeket az emésztőrendszerünk nem képes lebontani, ezáltal elkerülik a vékonybélben a felszívódást, és a vastagbélig tartó útjuk során fokozatosan fejtik ki jótékony hatásaikat. 

hirdetes


Megtalálható a legtöbb növény alapú élelmiszerben, beleértve a zabot, a teljes kiőrlésű gabonákat, a korpát, az árpát, illetve a gombaféléket.


6.    Lignán


A lignánok szintén élelmi rostok, melyeket a szervezetünk fitoösztrogénekké alakít, melyek elengedhetetlenek a jó egészség fenntartásához. A fitoösztrogének egy gyűjtőnév, mely olyan növényi eredetű vegyületeket tartalmaz, melyeknek szervezetben való aktiválódásához szükséges a bélrendszerben található baktériumok jelenléte - így lesz az inaktív vegyületekből hatásos fitoösztrogének. Képesek még a súlyosabb betegségek kockázatát is csökkenteni, mint például a mellrákét és a szívbetegségekét. A különböző magvak (len, tök, szezám, napraforgó) kiváló források lehetnek, de emellett még sok más táplálékban is megtalálhatóak, mint a keresztvirágú zöldségekben, a gyümölcsökben, a korpában, valamint a teljes kiőrlésű gabonákban.

hirdetes


7.    Inulin


Az inulin egy, a természetben előforduló olyan rost, mely a fruktánok csoportjába tartozik. A fruktánokról azt érdemes tudni, hogy olyan prebiotikus rostok, melyek elősegítik a bél egészségét, azáltal, hogy segítik az ott élő jótékony baktériumok szaporodását. Emellett, az inulin elősegíti az emésztőrendszer megfelelő, egészséges működését. Ezt az elemet számos gyümölcs és zöldség is tartalmazza, beleértve a sóskát, az articsókát, spárgát, hagymaféléket (fokhagyma, póréhagyma) és a banánt.

 

Véleményed szerint, Te elegendő gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Télikabát

A télikabát egy általában csípőn alul érő, esetleg derékban szabott, hátul hasított vagy... Tovább

Pergola

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás