4. Kvercetin vagy Quercetin
A kvercetin vagy quercetin egy szintén fontos antioxidánsunk, melyek különféle betegségek megelőzésében képes minket segíteni. A legkülönbözőbb dolgokban találkozhatunk vele – a legtöbb friss gyümölcsben, mint az almában, bogyós gyümölcsökben, akár az áfonyában, illetve a petrezselyemben, hagymában, kapribogyóban, paprikában is jelen van.
5. Béta-glükán
A béta-glükán az oldható élelmi rostoknak az egyik formája, mely szorosan összefügg a megnövekedett koleszterinszinttel, illetve segíti a szívet, hogy egészségesebb legyen. Az élelmi rostok is a szénhidrátok egy fajtája, melyeket az emésztőrendszerünk nem képes lebontani, ezáltal elkerülik a vékonybélben a felszívódást, és a vastagbélig tartó útjuk során fokozatosan fejtik ki jótékony hatásaikat.
Megtalálható a legtöbb növény alapú élelmiszerben, beleértve a zabot, a teljes kiőrlésű gabonákat, a korpát, az árpát, illetve a gombaféléket.
6. Lignán
A lignánok szintén élelmi rostok, melyeket a szervezetünk fitoösztrogénekké alakít, melyek elengedhetetlenek a jó egészség fenntartásához. A fitoösztrogének egy gyűjtőnév, mely olyan növényi eredetű vegyületeket tartalmaz, melyeknek szervezetben való aktiválódásához szükséges a bélrendszerben található baktériumok jelenléte - így lesz az inaktív vegyületekből hatásos fitoösztrogének. Képesek még a súlyosabb betegségek kockázatát is csökkenteni, mint például a mellrákét és a szívbetegségekét. A különböző magvak (len, tök, szezám, napraforgó) kiváló források lehetnek, de emellett még sok más táplálékban is megtalálhatóak, mint a keresztvirágú zöldségekben, a gyümölcsökben, a korpában, valamint a teljes kiőrlésű gabonákban.
7. Inulin
Az inulin egy, a természetben előforduló olyan rost, mely a fruktánok csoportjába tartozik. A fruktánokról azt érdemes tudni, hogy olyan prebiotikus rostok, melyek elősegítik a bél egészségét, azáltal, hogy segítik az ott élő jótékony baktériumok szaporodását. Emellett, az inulin elősegíti az emésztőrendszer megfelelő, egészséges működését. Ezt az elemet számos gyümölcs és zöldség is tartalmazza, beleértve a sóskát, az articsókát, spárgát, hagymaféléket (fokhagyma, póréhagyma) és a banánt.
Véleményed szerint, Te elegendő gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz?