2. Készítsd elő a felszerelést
A házi olívaolaj-készítéshez néhány alapvető eszközre lesz szükséged. Ezek többségét csak egyszer kell beszerezned, és a későbbiekben bármikor újrahasználhatod őket.
• Valamire, amivel összezúzod az olajbogyókat – ez lehet például egy kalapács, vagy egy kávédaráló
• Egy botmixerre
• Valamilyen súlyra (téglák, könyvek, stb.)
• Egy felületre, amire rápréselhetsz, és amiről összegyűjtheted a maradékokat
• Tárolóedényekre az elválasztáshoz
• Sötétzöld üvegekre
• Egy tölcsérre
3. Az olajbogyók előkészítése
Ha saját magad termeled meg az olajbogyókat, akkor szüreteléskor légy velük óvatos, mert habár szívós kis terméseknek tűnhetnek, valójában sérülékenyek. Ez után öntsd fel őket egy nagy lavórban (vagy más tárolóban) hideg vízzel, és mosd meg őket finoman, de alaposan, hogy teljesen tiszták legyenek. Ez után öblítsd le őket további hideg vízzel, majd öntsd őket át egy szűrőbe, hogy lecsepeghessen róluk a víz.
4. Az olajbogyók összenyomása és ledarálása
A következő lépés összenyomni és ledarálni az olajbogyókat. Ehhez egy malomkő lenne a legjobb eszköz, de mivel ilyen nem mindenkinek porosodik a padlásán, egy kávédarálót vagy kalapácsot is bevethetsz.
Bónusz tipp: hívd ki a gyerekeket, hogy ki tud több bogyót összenyomni a kalapácsával, hogy jól szórakozzatok, és gyorsabban is haladjon a munka. Érdemes mindezt egy műanyag terítővel fedett részen csinálni, hogy a végén könnyebb legyen feltakarítani.
Ha ez kész, akkor az így kapott összenyomott bogyókat varázsold még puhábbá egy turmixszal. Ha látod, hogy az olaj elkezdett kiszivárogni a turmixolt bogyókból, akkor jöhet a következő lépés.