notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így készíts olívaolajat házilag: otthon elkészíthető olívaolaj

hirdetes

Így készíts olívaolajat házilag

VN
olívaolaj házilag házilag

5. Az olajbogyó-darabkák préselése

A már összeturmixolt, krémes állagú bogyókat terítsd ki választott présfelületedre (ami ideális esetben dönthető is). Ez után fedd le celofánnal a „bogyókrémet”, vagy azt a nehéz tárgyat, amivel nyomást fejtesz ki rá, és végül helyezd azt rá a krémre.

Ha mindez megvan, óvatosan döntsd meg a présfelületet, hogy a nedvek a tárolókba csepeghessenek, ahol az olaj elválasztódik majd.

6. Az elválasztás és a tárolás

Hagyd, hogy a nedvek két óráig üljenek a tárolókban. Az olaj idővel elválasztódik majd a víztől, és külön réteget alkot majd annak tetején. Ezt kell óvatosan átöntened egy sötétzöld üvegbe a tölcsér segítségével, vagy lefölözni valamilyen más módszerrel. Ez a módszer időigényes, és így némi erjedéshez vezet. Az ipari megoldás speciális centrifugát használni, ami elválasztja egymástól az olajat és a vizet, és külön tárolókba vezeti ki azokat.

Ne felejtsd el felcímkézni az üvegeket, hogy melyik nap került beléjük az olaj. 

A megfelelően tárolt, tartósítószerektől mentes olívaolaj két évig őrzi meg „szavatosságát”, mielőtt megromlana. Természetesen nehéz is egyszerre annyit előállítani, amennyi nem fogyna el egy-két éven belül, így ettől nem igazán kell tartanod.

hirdetes

Hogyan készül a hagyományos extra szűz olívaolaj?

Az extra szűz olívaolajat nagyobb malmokban állítják elő úgynevezett hideg préseléssel.

A folyamat lényege, hogy a bogyókat egy gépben lepréselik, és az olajat összegyűjtik, a maradékokat pedig kidobják. A hideg préselésben nem használnak hőt az olaj elválasztásához, így „finomítatlan” olajnak számít, amiben minden jó benne marad.

Számos bolti olívaolaj címkéjén látható az extra szűz felirat – ez a legjobb minőségű olajokat jelzi. Azonban ezek egy jó része valójában csak „sima” szűz olívaolaj. Az extra szűz a legtisztább, „legérintetlenebb” olívaolaj, ami minden adalékanyagtól és színezéktől mentes, a hideg préselés után további feldolgozás nélkül.

Sajnos ténylegesen csak laboratóriumi körülmények között, szakértői tudással ellenőrizhető, hogy extra szűz olívaolajjal van-e dolgod, vagy sem. Ezért van az, hogy ha saját magadnak készíted el, akkor biztos lehetsz benne, hogy ilyen minőségi olajad lesz!

hirdetes

A házilag préselt extra szűz olívaolaj jótékony hatásai

Az extra szűz, tehát a legjobb minőségű olívaolaj nem csak egy végtelenül hasznos hozzávaló, hanem rendkívül egészséges is.

Az olajbogyók tele vannak antioxidánsokkal, amik segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Továbbá egyszeresen telítetlen (tehát hasznos) zsírokat tartalmaz – ez az oka annak, amiért olyan sok egészséges étrend része az extra szűz olívaolaj. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a szívbetegség és a stroke veszélyét is.

Az olívaolajnak gyulladáscsökkentő hatása van, ezért is ajánlják melegen az ízületi gyulladásban szenvedőknek.

Mikrobaölő hatása miatt különféle élelmiszerekben terjedő kórokozók ellen is védelmet nyújthat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kőalkotás

A száraz kőművészet egy mára már csak kevés helyen őrzött hagyomány. Lényege, hogy a... Tovább

Mobilház

Magyarországon is egyre jobban terjednek a mobilházak. Ami szerencse, hiszen nagyon hasznos kis... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás