5. Az olajbogyó-darabkák préselése
A már összeturmixolt, krémes állagú bogyókat terítsd ki választott présfelületedre (ami ideális esetben dönthető is). Ez után fedd le celofánnal a „bogyókrémet”, vagy azt a nehéz tárgyat, amivel nyomást fejtesz ki rá, és végül helyezd azt rá a krémre.
Ha mindez megvan, óvatosan döntsd meg a présfelületet, hogy a nedvek a tárolókba csepeghessenek, ahol az olaj elválasztódik majd.
6. Az elválasztás és a tárolás
Hagyd, hogy a nedvek két óráig üljenek a tárolókban. Az olaj idővel elválasztódik majd a víztől, és külön réteget alkot majd annak tetején. Ezt kell óvatosan átöntened egy sötétzöld üvegbe a tölcsér segítségével, vagy lefölözni valamilyen más módszerrel. Ez a módszer időigényes, és így némi erjedéshez vezet. Az ipari megoldás speciális centrifugát használni, ami elválasztja egymástól az olajat és a vizet, és külön tárolókba vezeti ki azokat.
Ne felejtsd el felcímkézni az üvegeket, hogy melyik nap került beléjük az olaj.
A megfelelően tárolt, tartósítószerektől mentes olívaolaj két évig őrzi meg „szavatosságát”, mielőtt megromlana. Természetesen nehéz is egyszerre annyit előállítani, amennyi nem fogyna el egy-két éven belül, így ettől nem igazán kell tartanod.
Hogyan készül a hagyományos extra szűz olívaolaj?
Az extra szűz olívaolajat nagyobb malmokban állítják elő úgynevezett hideg préseléssel.
A folyamat lényege, hogy a bogyókat egy gépben lepréselik, és az olajat összegyűjtik, a maradékokat pedig kidobják. A hideg préselésben nem használnak hőt az olaj elválasztásához, így „finomítatlan” olajnak számít, amiben minden jó benne marad.
Számos bolti olívaolaj címkéjén látható az extra szűz felirat – ez a legjobb minőségű olajokat jelzi. Azonban ezek egy jó része valójában csak „sima” szűz olívaolaj. Az extra szűz a legtisztább, „legérintetlenebb” olívaolaj, ami minden adalékanyagtól és színezéktől mentes, a hideg préselés után további feldolgozás nélkül.
Sajnos ténylegesen csak laboratóriumi körülmények között, szakértői tudással ellenőrizhető, hogy extra szűz olívaolajjal van-e dolgod, vagy sem. Ezért van az, hogy ha saját magadnak készíted el, akkor biztos lehetsz benne, hogy ilyen minőségi olajad lesz!
A házilag préselt extra szűz olívaolaj jótékony hatásai
Az extra szűz, tehát a legjobb minőségű olívaolaj nem csak egy végtelenül hasznos hozzávaló, hanem rendkívül egészséges is.
Az olajbogyók tele vannak antioxidánsokkal, amik segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Továbbá egyszeresen telítetlen (tehát hasznos) zsírokat tartalmaz – ez az oka annak, amiért olyan sok egészséges étrend része az extra szűz olívaolaj. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a szívbetegség és a stroke veszélyét is.
Az olívaolajnak gyulladáscsökkentő hatása van, ezért is ajánlják melegen az ízületi gyulladásban szenvedőknek.
Mikrobaölő hatása miatt különféle élelmiszerekben terjedő kórokozók ellen is védelmet nyújthat.