notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Pezsgőtorta olasz habcsók vajkrémmel – Minden, amiről valaha álmodtál (és még több is)- ez a legjobb pezsgőtorta recept

hirdetes

Pezsgőtorta olasz habcsók vajkrémmel – Minden, amiről valaha álmodtál (és még több is)

VN

Akár egy különleges évforduló közeleg, akár kedvesedet, barátodat vagy családodat szeretnéd meglepni valami igazán finommal, egy pezsgőtorta tökéletes választás erre a célra. Ha magabiztosan mozogsz a konyhában, és volt már dolgod hasonló receptekkel, akkor ideje ezt is kipróbálni! Lássuk, hogy hogyan készül a tökéletes pezsgőtorta némi olasz habcsók vajkrémmel!

Pezsgőtorta recept

Hozzávalók

A tortához:

•    4 egész tojás szétválasztva, és 4 további tojásfehérje, szobahőmérsékleten
•    340 g vaj, szobahőmérsékleten
•    550 g cukor
•    390 g torta liszt (ez helyettesíthető 315 g általános liszt és 45 g kukoricakeményítő összekeverésével)
•    8 g sütőpor
•    1/4 teáskanál (1,2 g) szódabikarbóna
•    6 g konyhasó vagy 9 g kóser só
•    120 ml pezsgő, szobahőmérsékleten (édesebb pezsgő használata ajánlott)
•    120 ml író
•    1 teáskanál vaníliakivonat

Az epres-pezsgős olasz habcsók vajkrémhez:

Ha szeretnél díszítést is helyezni a torta tetejére, akkor másfél adagot készíts a vajkrémből. Ha nem, akkor elég csak egy adag.
•    120 ml víz
•    320 g kristálycukor
•    1 evőkanál borkő
•    8 nagy tojás fehérje
•    680g sótlan vaj
•    240 ml pezsgő
•    1/2 bögre friss eper, szárak nélkül, pürésítve (összesen 80 g püré)

Elkészítés

A torta:

1.    Melegítsd a sütőt 175°C-ra. Zsírozz be és szórj be lisztel 3 vagy 4 db 20 cm-s torta sütőformát, majd béleld ki az aljukat kerek formájú sütőpapírral. Végül ezt a sütőpapírt is kend be némi vajjal vagy zsiradékkal. A sütőformák száma határozza meg, hogy hány rétegű lesz a torta, illetve, hogy melyik tésztaréteg mennyire lesz vastag (kevesebb réteg = vastagabb tészták).
2.    Válassz szét 4 db egész tojást. A sárgáik kerüljenek egy tálba, a fehérjüket pedig öntsd egy habverős robotgéphez. Öntsd hozzájuk a másik 4 tojás fehérjét is.

hirdetes
3.    Verd addig a tojásfehérjéket, míg tartós csúcsok nem formálódnak, amikor kihúzod a habverőt a keverékből. Kapard át a keveréket egy másik tálba, majd öblítsd ki és töröld szárazra a robotgép tálját.
4.    Cseréld ki a robotgépben a habverőt lapátra, és keverd krémesre a vajat és a cukrot, amíg selymes, puha állagot nem kapsz (nagyjából 6 percig). Időnként szükség szerint hagyd abba a keverést, és kapard vissza a tálba az oldalára felcsapódott keveréket.
5.    Add hozzá a vajas keverékhez két tojás sárgáját, majd keverd őket tovább, amíg el nem keverednek (nagyjából 20 másodpercig). Kapard le a tál oldaláról a felcsapódott keveréket. Add hozzá a maradék két tojás sárgáját is, majd ismételd meg a folyamatot.
6.    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy habverővel, míg alaposan el nem keverednek.
7.    Egy nagy mérőpohárban keverd össze a pezsgőt, az írót és a vaníliát.
8.    Állítsd alacsony sebességre a robotgépet, majd keverd hozzá összesen 4-4- adagban a száraz és folyékony keveréket. Először a lisztes keverékből adj hozzá, majd a folyékonyból, és végül a lisztessel fejezd be.
hirdetes
9.    Alacsony vagy közepes sebességen kevergesd tovább a tál tartalmát, hogy minden adag alaposan elkeveredjen benne, mielőtt hozzáadnád a következőt. Időnként ne felejtsd el visszakaparni a tál szélére felcsapódó keveréket.
10.    Fogj egy gumi spatulát, és óvatosan keverd bele az összevert tojásfehérjéket a tésztába, épp csak annyira, hogy elkeveredjenek.
11.    Öntsd át a tésztát az előkészített sütőformákba.
12.    Helyezd a formákat a sütőbe. Ha 3 rétegű tortát készítesz (tehát 3 formát használsz), akkor 30-40 percig süsd őket. Ha 4 rétegű tortát szeretnél (és 4 formát használsz) akkor elég 25-30 percig is sütni őket. Mivel 4 forma használata esetében minden formába kevesebb tészta kerül, kevesebb idő kell nekik, hogy átsüljenek.
13.    A cél, hogy a tortatészták aranybarnára süljenek, elhúzódjanak a formák oldalától, és középen ne remegjenek, amikor kissé megrázod oldalra a formákat. Egy fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy elkészültek-e már. Szúrd be a fogpiszkálót az egyik tortaréteg közepébe – ha ragad rá egy kis folyékony tészta, akkor még nem készültek el. Ha összesült tésztadarabok maradnak a fogpiszkálón, akkor elkészültek. Bele is kanalazhatsz a tészták tetejébe egy kicsit az ellenőrzéshez, mert a máz úgyis elfedi majd a legfelső réteget is.
14.    Hagyd 5 percig hűlni a kész rétegeket a formákban, majd fordítsd ki őket egy konyhai rácsra és hagyd, hogy teljesen kihűljenek. Ha nem szeretnéd azonnal rákenni a vajkrémet, akkor csomagold őket műanyagba. Szobahőmérsékleten egy napig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatók így.

A különleges habcsók vajkrém receptjéhez lapozz egyet!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Szalmabála

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb... Tovább

Recept

A recept szót a gasztronómiában konkrét ételek, italok elkészítésének és gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Egészséges életmód Főzés Háztartás Konyha Recept Stílusok Sütés Színes ötletek