Akár egy különleges évforduló közeleg, akár kedvesedet, barátodat vagy családodat szeretnéd meglepni valami igazán finommal, egy pezsgőtorta tökéletes választás erre a célra. Ha magabiztosan mozogsz a konyhában, és volt már dolgod hasonló receptekkel, akkor ideje ezt is kipróbálni! Lássuk, hogy hogyan készül a tökéletes pezsgőtorta némi olasz habcsók vajkrémmel!
Hozzávalók
A tortához:
• 4 egész tojás szétválasztva, és 4 további tojásfehérje, szobahőmérsékleten
• 340 g vaj, szobahőmérsékleten
• 550 g cukor
• 390 g torta liszt (ez helyettesíthető 315 g általános liszt és 45 g kukoricakeményítő összekeverésével)
• 8 g sütőpor
• 1/4 teáskanál (1,2 g) szódabikarbóna
• 6 g konyhasó vagy 9 g kóser só
• 120 ml pezsgő, szobahőmérsékleten (édesebb pezsgő használata ajánlott)
• 120 ml író
• 1 teáskanál vaníliakivonat
Az epres-pezsgős olasz habcsók vajkrémhez:
Ha szeretnél díszítést is helyezni a torta tetejére, akkor másfél adagot készíts a vajkrémből. Ha nem, akkor elég csak egy adag.
• 120 ml víz
• 320 g kristálycukor
• 1 evőkanál borkő
• 8 nagy tojás fehérje
• 680g sótlan vaj
• 240 ml pezsgő
• 1/2 bögre friss eper, szárak nélkül, pürésítve (összesen 80 g püré)
Elkészítés
A torta:
1. Melegítsd a sütőt 175°C-ra. Zsírozz be és szórj be lisztel 3 vagy 4 db 20 cm-s torta sütőformát, majd béleld ki az aljukat kerek formájú sütőpapírral. Végül ezt a sütőpapírt is kend be némi vajjal vagy zsiradékkal. A sütőformák száma határozza meg, hogy hány rétegű lesz a torta, illetve, hogy melyik tésztaréteg mennyire lesz vastag (kevesebb réteg = vastagabb tészták).
2. Válassz szét 4 db egész tojást. A sárgáik kerüljenek egy tálba, a fehérjüket pedig öntsd egy habverős robotgéphez. Öntsd hozzájuk a másik 4 tojás fehérjét is.
4. Cseréld ki a robotgépben a habverőt lapátra, és keverd krémesre a vajat és a cukrot, amíg selymes, puha állagot nem kapsz (nagyjából 6 percig). Időnként szükség szerint hagyd abba a keverést, és kapard vissza a tálba az oldalára felcsapódott keveréket.
5. Add hozzá a vajas keverékhez két tojás sárgáját, majd keverd őket tovább, amíg el nem keverednek (nagyjából 20 másodpercig). Kapard le a tál oldaláról a felcsapódott keveréket. Add hozzá a maradék két tojás sárgáját is, majd ismételd meg a folyamatot.
6. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy habverővel, míg alaposan el nem keverednek.
7. Egy nagy mérőpohárban keverd össze a pezsgőt, az írót és a vaníliát.
8. Állítsd alacsony sebességre a robotgépet, majd keverd hozzá összesen 4-4- adagban a száraz és folyékony keveréket. Először a lisztes keverékből adj hozzá, majd a folyékonyból, és végül a lisztessel fejezd be.
9. Alacsony vagy közepes sebességen kevergesd tovább a tál tartalmát, hogy minden adag alaposan elkeveredjen benne, mielőtt hozzáadnád a következőt. Időnként ne felejtsd el visszakaparni a tál szélére felcsapódó keveréket.
10. Fogj egy gumi spatulát, és óvatosan keverd bele az összevert tojásfehérjéket a tésztába, épp csak annyira, hogy elkeveredjenek.
11. Öntsd át a tésztát az előkészített sütőformákba.
12. Helyezd a formákat a sütőbe. Ha 3 rétegű tortát készítesz (tehát 3 formát használsz), akkor 30-40 percig süsd őket. Ha 4 rétegű tortát szeretnél (és 4 formát használsz) akkor elég 25-30 percig is sütni őket. Mivel 4 forma használata esetében minden formába kevesebb tészta kerül, kevesebb idő kell nekik, hogy átsüljenek.
13. A cél, hogy a tortatészták aranybarnára süljenek, elhúzódjanak a formák oldalától, és középen ne remegjenek, amikor kissé megrázod oldalra a formákat. Egy fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy elkészültek-e már. Szúrd be a fogpiszkálót az egyik tortaréteg közepébe – ha ragad rá egy kis folyékony tészta, akkor még nem készültek el. Ha összesült tésztadarabok maradnak a fogpiszkálón, akkor elkészültek. Bele is kanalazhatsz a tészták tetejébe egy kicsit az ellenőrzéshez, mert a máz úgyis elfedi majd a legfelső réteget is.
14. Hagyd 5 percig hűlni a kész rétegeket a formákban, majd fordítsd ki őket egy konyhai rácsra és hagyd, hogy teljesen kihűljenek. Ha nem szeretnéd azonnal rákenni a vajkrémet, akkor csomagold őket műanyagba. Szobahőmérsékleten egy napig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatók így.