Olykor jól jön egy kis reggeli inspiráció, főleg, ha már nagyon unjuk a szokásos fogásokat. A pirítós hallatán a legtöbben valószínűleg egy unalmas vajas megpirított kenyérre gondolunk. Azonban valójában annyiféleképpen ellehet készíteni egy pirítóst, hogy el sem tudnánk képzelni. Hoztunk is nektek 5 féle receptet, melyek közt szerepel sós és édes ízvilágú pirítós is. Elkészítésük mindössze pár percet vesz igénybe, így egy rohanós reggelre is tökéletesek. Én már az összeset kipróbáltam és annak ellenére, hogy némely hozzávalókat magatoktól garantáltan nem kombinálnátok össze, nagyon finom egytől egyig mindegyik pirítós. Reméljük nektek is a kedvenceitekké vállnak!
Currys-avokádós pirítós tojással
Már a csapból is az avokádós pirítós folyik, mi viszont most megspékeltük egy kis curryvel és tojással. Ezzel mellélőni szinte nem lehet.
Amire szükséged lesz:
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy tojás
- 2 szelet kenyér
- ½ teáskanál curry por
- 1 avokádó
- 2 teáskanál limelé
- 1/8 teáskanál só
- apróra vágott koriander (díszítés)
Így készítsd:
- Feltörünk külön-külön egy-egy tojást, majd egy serpenyőbe 3 evőkanál olívaolajat teszünk és közepes lángon felmelegítjük. Óvatosan hozzáadjuk a tojásokat és addig sütjük, amíg a fehérje szép aranybarna nem lesz.
- Egy kis serpenyőben közepes fokon összekeverjük a maradék olívaolajat és a curry port.
- Az avokádó belsejét összezúzzuk és limelével és sóval pépesítjük.
- A megpirított kenyereket megkenjük avokádópürével, egy ropogós tojást helyezünk rájuk és apróra vágott korianderrel díszítjük. Végül meglocsoljuk curry olajjal.
Nektarin pirítós
Az ízkombináció elsőre talán érdekesnek tűnhet, de együtt nagyon is finomak. Ez az egyszerű és kifinomult gyümölcsös pirítós tökéletes, ha egy édesebb reggelire vágysz.
Amire szükséged lesz:
- 4 evőkanál fehér borecet
- 4 teáskanál méz
- 2 nektarin szeletelve
- ½ csésze extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál őrölt fekete bors
- ¾ csésze ricotta sajt
- 4 nagy szelet kenyér
Így készítsd:
- Egy tálban összekeverjük a fehérbor ecetet és a mézet. Hozzáadunk nektarin szeleteket és bepácoljuk őket, majd 10 percig úgy hagyjuk. Majd az olívaolajat és a borsot is hozzáadjuk és jól megforgatjuk a nektarin szeleteket.
- Megpirítjuk a kenyereket és rákenjük a ricottát, majd ráhelyezzük a nektarin szeleteket.
Epres-humuszos pirítós
Miben fogadunk, hogy még sosem kóstoltad a humuszt valami édessel, pláne nem eperrel? Első hallásra nem a leggusztább, de ha mind a két összetevőt szereted, akkor még az is lehet, hogy rábukkansz az új kedvenc reggelidre!
Amire szükséged lesz:
- 1 szelet kenyér
- 2 evőkanál humusz
- 1 evőkanál eperlekvár
- ¼ csésze szeletelt eper
- mogyoró darabok (díszítés)
Így készítsd:
A megpirított kenyeret megkenjük humusszal, majd lekvárral. Rátesszük az eper darabokat és mogyoróval díszítjük.