Húsvétra készülve, ha valami különlegesre, puhára és isteni finom süteményre vágynál, akkor itt a te recepted: répatorta hagyományosan és akár lisztérzékenyeknek vagy diétázóknak is!
A húsvéti időszak a megterített asztalról, a családi beszélgetésekről, a tavasz köszöntéséről és a jókedvről szól. Ilyenkor szeretünk jókat enni, inni, nem hiába az a rengeteg húsvéti recepet, amellyel találkozunk nap, mint nap ebben az időszakban. Persze, nehéz eldönteni, hogy mivel készüljünk a családnak, ne mindig a leghagyományosabb receptekkel álljunk elő.
A répatorta ihlete
A húsvéthoz a húsvéti nyuszi egyaránt kötődik, ahogyan a színes virágok, a madarak csicsergése. A húsvéti nyúlhoz pedig mi más is kötődhetne, mint a répa. Mivel mit szeret legjobban a nyúl? A répát. Ennek nyomán jött a húsvéti répatorta ötlete, amely egy rendkívül ízletes és különleges édesség lesz az ünnepi asztalon. Ezt a receptet elkészítve garantált sikered lesz az egész családnál!
A húsvéti készülődés során a bevásárlás is fontos, hogy előre beszerezzük azokat az alapanyagokat, amelyekre szükségünk lesz a sütés/főzés során. A következő répatorta recept hozzávalóit se felejtsd el megvenni, hiszen garantáltan az ünnepi asztal egyik kedvence lesz!
Hagyományos húsvéti répatorta recept
Ez a hagyományos húsvéti répatorta recept egyáltalán nem lesz diétás, mivel minden finomság belekerül, amelytől puha, omlós és kissé tömény, de hihetetlenül finom lesz. A recepthez a legfontosabb hozzávaló a répán kívül, a fahéj. Ettől lesz igazán finom és különleges a húsvéti répatortánk. A többi hozzávaló biztos a Te konyhádban is megtalálható lesz!
Hozzávalók
Tészta: 600 gramm finomliszt; 6 db tojás; 60 dkg sárgarépa; 3 dl napraforgó olaj; 500 gramm porcukor; 2 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma, 2 csomag sütőpor, fahér, citromhéj
Máz: 200 gramm porcukor; 4 evőkanál vaj; 2 db tojásfehérje; 2-3 teáskanál citromlé
Elkészítés
Első lépésként hámozzuk meg a répákat, majd reszeljük le őket kislyukú reszelőn. A cukrot az olajjal és a tojássárgákkal keverjük ki, majd adjuk hozzá a lereszelt répát. Ehhez mehet hozzá a vaníliás cukor vagy az aroma, a sütőpor és a liszt. Miután alaposan összekevertük a hozzávalókat, ízesítsük fahéjjal és citromhéjjal. Ízlés szerint adhatunk hozzá még kevés szerecsendiót, őrölt gyömbért vagy akár szegfűszeget is. A tojásfehérjékből közben kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a masszánkhoz figyelve arra, hogy ne törjük össze a habot. A kész masszát öntsük bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába, majd előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső fokozaton 30 percig sütjük. Tűpróbát csináljunk, mielőtt kivesszük! Ha a tészta megsült, vegyük ki és várjuk meg még kihűl. Addig a máz hozzávalóit keverjük össze egy tálban és, ha a tészta kihűlt öntsük a tetejére. Dupla adagot készítve a tésztát kettévágva akár a közepébe is tehetünk a masszából.