4. Állíts össze magadnak egy igazi tanyasi konyhát
A tanyasi főzőcskézéshez sok új képességet kell elsajátítanod, ami sokkal egyszerűbb lesz, ha egy ennek megfelelő, jól felszerelt konyhában kísérletezhetsz. A konyhai felszereléseket (legyen szó modern vagy tanyasi konyhákról) két fő csoportra oszthatjuk: alapvető eszközökre és hasznos kellékekre. Ezek a megnevezések magukért beszélnek – az alapvető eszközök egy konyhából sem hiányozhatnak, míg a hasznos kellékek sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá, kezelhetőbbé teszik gasztronómiai törekvéseidet.
Hasznos konyhai kellékek
Habár nem esszenciálisak, ezek a berendezések jelentősen megkönnyíthetik konyhai munkádat. Ilyen például egy robotgép, egy turmixgép, egy konyhai mérleg vagy egy kávédaráló. Ezen kívül jól jöhet még egy salátacentrifuga, egy fokhagymanyomó, egy zöldséghámozó, néhány konyhai fogó, és tölcsérek.
Alapvető konyhai eszközök
Az alapvető konyhai eszközök listája minden tanyasi szakács számára más lesz, hiszen első sorban olyan dolgokra lesz szükséged, amelyekkel feldolgozhatod a megtermelt alapanyagokat. Például ha sajtot szeretnél készíteni a házi tejből, akkor szükséged lesz öntőformákra, présekre, stb.Azonban szinte minden tanyasi konyhában fellelhetők különféle szeletelő, vágó és aprítókések, egy hentesbárd, egy kis és egy nagyméretű serpenyő, különféle méretű fazekak, jénai tálak, egy pirító serpenyő, tésztaszűrő, szita, reszelő, kukta, befőttesüvegek, keverőtálak, vágódeszkák, szedőlapátok, spatulák, fakanalak, merőkanalak és tálalókanalak.
Mi nem való egy tanyasi konyhába – Van néhány dolog, amivel a legtöbb tanyasi konyhában nem találkozol majd.
Műanyag: a tanyasi berendezkedésű konyhák igyekeznek minél kevesebb műanyagot használni, hiszen minőségében és tartósságában is elmarad a legtöbb konyhában használt anyagtól.
Tapadásmentes serpenyők: az ilyen serpenyők legnagyobb hátránya, hogy amint az ember megkarcolja a felületüket, rögtön használhatatlanná, konkrétan mérgezővé válnak. A legtöbb tanyasi konyhában van legalább egy öntöttvas serpenyő az összes tapadásmentes szükséglet kielégítésére.
Rossz minőségű kellékek: sok régi konyhai eszköz nem hiába élt túl több generációt. Minek tömeggyártott bóvlira lecserélni valamit, aminek semmi baja?
5. Fűszerezz okosan
Ha egy pár percig is gondolkodsz ezen az egész tanyasi főzőcskézésen, akkor hamar rájössz majd, hogy nem fogsz tudni mindenféle húst és zöldséget megtermelni házi tanyádon. Fűszerek terén azonban temérdek lehetőséged van, ráadásul rengeteg hely sem kell hozzájuk. Szerencsére minden hagyományos konyhai fűszert – bazsalikom, kakukkfű, metélőhagyma, rozmaring, zsálya, kapor, babérlevél, koriander, levendula, köménymag, stb. – könnyedén termeszthető. Még a drágább fűszereket is (pl. sáfrány) gond nélkül megtermesztheted magadnak portádon.