Lássuk tehát, hogyan szoktam én elkészíteni nagymamám mennyei tojáslikőrjét.
Az az igazság, hogy bár mindent nagymamám instrukciói alapján csinálok, mégis az a véleményem, hogy az általa készített likőr felülmúlhatatlan. Szerinte éppen olyan, mint az övé, így annak tudom be ezt az árnyalatnyi különbséget, hogy tudom, nagyikám szívét lelkét beleadja, s hatalmas szeretettel készíti nekünk ezt a finomságot évről évre.
A kitérő után íme a recept
1. Először is összeöntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, majd – a szerencsére a boltokban párban kapható – vaníliarudakat középen bevágjuk, s a tej és tejszín elegyébe tesszük, majd a gázra helyezzük. Folyamatos kevergetés közben felforraljuk, majd levesszük a lángról, s hagyjuk kihűlni.
2. Nagyikám a tanyasi tojásra esküszik, én megelégedtem a bolti tojással is, de ami fontos, bizonyosodjunk meg arról, hogy friss tojásokat használunk. Szóval, a friss tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük – én habverőt szoktam használni, így kicsit könnyebb és gyorsabb is.
3. A kihűlt vaníliás tejszínt leszűrjük, hogy ne keveredjen a likőrbe vanília darabka, majd fokozatosan hozzáadjuk a kikevert tojássárgájához, végül beleöntjük az alkoholt. Nekem általában a vodka válik be, ha házi likőrről van szó, nagymamám azonban javasolta, hogy tegyek próbát a fehér rummal, és igaza volt, így is nagyon finom.
4. Jól összekeverjük a likőrünket, egy szép üvegbe tesszük (adjuk meg a módját!), és a hűtőben tároljuk.