2. Fahéjas-mézes pác narancslével
Izgalmas páclé a javából, ami még azoknál is elsöprő sikert aratott, akik amúgy nem igazán rajonganak a különleges ízekért. Ha a hagyományosabb ízeket szereted, akkor is érdemes lehet kipróbálni, kellemeset csalódhatsz a végén, de akkor elsőre csak egy kisebb adagot készíts. Ezt a pácot kifejezetten csirkehúshoz ajánlom, köretnek pedig leginkább friss salátát szoktunk tálalni mellé.
Hozzávalók:
- csirkemell
- 2 dl olaj
- só
- bors
- 4 evőkanál méz
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 narancs leve
- fél narancs reszelt héja
Elkészítés:
Felszeleteljük a csirkemellet, gyengén sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük, amíg a pácot összekeverjük. Egy magas falú, jól zárható edénybe beleöntjük a mézet, hozzáadjuk a fahéjt és alaposan elkeverjük. Utána beleöntjük a narancs levét, majd a reszelt héját, végezetül pedig az olajat, és elkeverjük az egészet. A hússzeleteket beletesszük, átforgatjuk benne, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
3. Ketchupos – chilis pác
Azok se maradjanak ki, akik a pikánsabb, csípősebb ízvilágot kedvelik! A bizalmatlanoknak mondanám, hogy apukám egyik kedvence lett ez a pác, holott elég fura fejet vágott, amikor előálltunk ezzel. Ezt inkább karajhoz, oldalashoz ajánlom, de mással is érdemes próbálkozni. Köretnek érdemes egy kis rizst főzni, vagy ahogy mi szoktuk, krumplit sütni a grillen, hogy a csípősséget valamivel ellensúlyozni tudjuk.
Hozzávalók:
- sertés hús
- 2 dl olaj
- 1 kiskanál chili por
- 6 evőkanál ketchup
- 4 evőkanál méz
- só
Elkészítés:
A húsokat megtisztítjuk, és enyhén sózzuk. A pác hozzávalóit (az olajat hagyjuk utoljára) összekeverjük, a húsokat jól beleforgatjuk. Ezt mindenképp hagyjuk 12 órát állni a pácban, hogy minden íz tudjon érvényesülni.