Egyszerű túrótorta sütés és tojás nélkül
Második receptünk szintén rendkívül gyorsan elkészíthető, ráadásul azok is bátran megpróbálkozhatnak vele, akik nem túlzottan jártasak a konyhában – ők sem fognak különösebb akadályba ütközni tortánkkal kapcsolatban!
Hozzávalók (4 adag)
Az alaphoz
- 12,5 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg tehéntúró
- 3 evőkanál tejföl
- 1 citromból nyert citromlé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 teáskanál zselatin
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1,5 dl tej
Tortánk tetejére
- 2 közepes darab őszibarack (vagy esetleg más gyümölcs, ízlés szerint)
- 1 tasak gyümölcskocsonya por (akár piros, akár színtelen)
Túrótortánk elkészítéséhez először készítsük elő a megfelelő mennyiségű hozzávalót. Ahogy ez megtörtént, keverjük össze a vajat, a porcukrot, illetve a tejfölt. Ehhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot. Dolgozzuk össze jól keverékünket.
Mossuk meg a citromot alaposan, majd reszeljük le héját, ezután pedig csavarjuk ki levét – ezeket is adjuk hozzá a keverékhez. Amennyiben túrónk túlságosan morzsás, abban az esetben azt is hozzákeverhetjük vajas masszánkhoz – ezzel ellentétben viszont, ha nagyon darabos, akkor előtte nyomjuk át krumplinyomón.
Keverjük csomómentesre a három kanálnyi zselatint kevés langyos vízzel, majd adjunk hozzá 1,5 deci forró tejet. Igyekezzünk még akkor hozzákeverni a zselatinos tejet a túrós keverékhez, amíg az meleg.
Válasszunk ki egy kapcsos tortaformát, majd vajazzuk azt ki. Ebbe öntsük bele az imént kapott masszát, egyengessük el azt jól. Ezután tegyük tortánkat a hűtönkbe, majd mielőtt teljesen megdermedne, tegyük rá a gyümölcsöt is.
Készítsük el a gyümölcskocsonyát a tasakján leírtak szerint, majd öntsük tortánkra.
Tálalásig, fogyasztásig tartsuk édességünket a hűtőben.
A leggyorsabb csokitorta
Hozzávalók (8 adag)
- 2 db tojás
- 40 gramm kakaópor (cukrozatlan)
- 180 gramm cukor
- 150 gramm vaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A csokitorta elkészítéséhez először egy habverő segítségével keverjük össze a cukrot, az olvasztott vajat, a kakaóport, a sót és vaníliakivonatot egy tálban.
Dolgozzuk el a kapott keverékben egyesével a tojásokat.
Adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük azt el tortánk alapjában csomómentesen.
Öntsük egy kivajazott formába a tésztát, majd 180 fokon, előmelegített sütőben 12 – 14 perc alatt süssük készre tortánkat.
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, esetleg gyümölcsökkel, fagylaltot is fogyaszthatunk mellé – de akár még tortaalapnak is kiváló elkészült édességünk.
Neked melyik receptünk tetszett a legjobban?