Rengeteg növénnyel, virággal találkozunk nap mint nap kertünkben, mégis a legtöbb nem csak otthonunkat díszítheti, de tányérunkon is remekül mutathat majd. Tudj meg mostani cikkünkből mindent az elfogyasztható virágokról, illetve azok aranyszabályairól!
Már egy ideje nem csak kertünkben találkozhatunk a legtöbb virággal, hanem a konyhaművészetben is, és ételeink részét is képezhetik. A legtöbbet használják nem csak sütemények, torták, édességek díszítésére, hanem salátákban is kihangsúlyozhatnak velük különböző ízeket. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem minden virág ehető, valamint gyűjtésük és feldolgozásuk során is érdemes odafigyelnünk egy-két dologra, amennyiben nem szeretnénk problémát okozni szervezetünknek.
Az ehető virágok ugyanakkor rendkívül sokszínűek lehetnek: az ibolyától kezdve egészen a legtöbb fűszernövényen át a gyógynövényekig rengeteg darabot lehetne kiemelni, mégis a legnépszerűbbek talán a rózsa, a sarkantyúvirág, az árvácska, a szarvacskás árvácska, a snidling, a zsálya, illetve a körömvirág. Példának okáért a legtöbb rózsának mesés íze van, de mindegyik említett virág alkalmas nem csak fogyasztásra, akár dzsem, szörp készítésére, de akár ételdísznek is.
Mire érdemes odafigyelni?
Amennyiben ilyen céllal gyűjtöd a környezetedben található virágokat, mindenképpen ismerned kell azokat – vagy legalábbis azt, amit szeretnél gyűjteni. Tisztában kell lenned a virágok hatásaival szervezetedre, valamint nem szabad őket összekeverned hozzájuk hasonló társaikkal. Érdemes óvatosnak lenned, hiszen fő a biztonság.
Az a legcélravezetőbb, ha saját termesztett növényeiddel dolgozol, hiszen ezeket már ismered, arról nem is beszélve, hogy biztos lehetsz benne, nem használtál semmilyen olyan szert, ami később szervezeted számára káros lehet. Illetve, amennyiben pedig használtál valamilyen növényvédőszert, azt pontosan tudni fogod, hogy mit, és mikor – bár ezeket a példányokat érdemes elkerülnöd.