notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hogyan lehet elfogyasztani az ehető virágokat? Ismerd meg Te is a virágevés aranyszabályait

hirdetes

Virágok a tányéron – a virágevés aranyszabályai

TK
Ehető virágok

Soha ne fogyassz olyan növényt, amelyet út széléről, vagy virágboltban vásároltál. Ennek oka, hogy az út szélén található növények nagy valószínűséggel olyan anyagokat tartalmazhatnak a járművekhez köthetően, a benzingőz végett, amelyekre valószínűleg szervezeted nem fog jól reagálni, veszélyesek rá. Az utóbbi lehetőségnél, a virágboltban megtalálható növények gyakran tartalmazhatnak olyan szereket, amikkel tartósítanak egy-egy növényt – ez szervezetünk számára szintén kártékony lehet.


Legyünk türelmesek


A virágfogyasztásban is fontos a mérsékletesség – amennyiben túl sokat fogyasztunk belőlük, emésztési rendellenességek léphetnek fel. Azt is érdemes tudni, hogy ezeknek a növényeknek bár a szirmaik fogyaszthatók, azokat egyesével le kell majd szednünk – mindenképpen meg kell szabadulni a porzós, termős részektől is. Sose fogyasszunk olyan virágot, ami már elvirágzott, vagy ami még nem virágzott ki teljesen. Amennyiben már leszedtük virágaink szirmait, ismét türelmesnek kell maradnunk, ugyanis azokat meg kell tisztítani egyesével, csak így kerülhetnek majd tányérunkra.

hirdetes


Amennyiben asztmában, allergiában szenvedünk nem ajánlott virágokat fogyasztanunk, vagy csak fokozott óvatossággal. 


Fogyasztásuk előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy fogyasztható-e az adott példány, hiszen nem mindegyik virág ehető.


Milyen virágokat fogyaszthatunk?


-    Ánizs: mind virágai, mind levelei finom édesgyökér ízűek.
-    Angelika: színe a levendula-kéktől egészen a mély rózsáig terjedhet, fajtától függően – szintén édesgyökér-szerű ízük van.
-    Allium: az alliumcsalád (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) minden virága ehető és rendkívül ízletes!
-    Búzavirág: érdemes csak a szirmait fogyasztanunk, ugyanis a növény többi része kesernyés.

hirdetes
-    Rukkola: virágai rendkívül kicsik, melyek fehérek, sötétlila vagy sárga csíkozással, valamint ízük megegyezik a levelei ízével.
-    Méhbalzsam: piros virágai menta ízűek.
-    Bazsalikom: virágai többféle színben pompázhatnak, mindnek hasonló íze van, mint levelének, csak kevésbé karakteres.
-    Borágó: kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
-    Gyermekláncfű vagy pitypang
-    Szegfű: szirmai édesek.
-    Körömvirág: virágának szirmai enyhén csípős, fűszeres ízvilággal rendelkeznek.
-    Krizantém: csak a szirmait fogyasszuk, kicsit kesernyések.
-    Napraforgó: íze az articsókáéhoz hasonlít.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Bioethanol kandalló

A bioethanol kandalló különlegessége, hogy fa helyett bioetanol a tüzelőanyaga. A bioetanol... Tovább

Ottomán

Az ottomán egy török eredetű, díványszerű, ovális támlájú ülőbútor Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Növények