Soha ne fogyassz olyan növényt, amelyet út széléről, vagy virágboltban vásároltál. Ennek oka, hogy az út szélén található növények nagy valószínűséggel olyan anyagokat tartalmazhatnak a járművekhez köthetően, a benzingőz végett, amelyekre valószínűleg szervezeted nem fog jól reagálni, veszélyesek rá. Az utóbbi lehetőségnél, a virágboltban megtalálható növények gyakran tartalmazhatnak olyan szereket, amikkel tartósítanak egy-egy növényt – ez szervezetünk számára szintén kártékony lehet.
Legyünk türelmesek
A virágfogyasztásban is fontos a mérsékletesség – amennyiben túl sokat fogyasztunk belőlük, emésztési rendellenességek léphetnek fel. Azt is érdemes tudni, hogy ezeknek a növényeknek bár a szirmaik fogyaszthatók, azokat egyesével le kell majd szednünk – mindenképpen meg kell szabadulni a porzós, termős részektől is. Sose fogyasszunk olyan virágot, ami már elvirágzott, vagy ami még nem virágzott ki teljesen. Amennyiben már leszedtük virágaink szirmait, ismét türelmesnek kell maradnunk, ugyanis azokat meg kell tisztítani egyesével, csak így kerülhetnek majd tányérunkra.
Amennyiben asztmában, allergiában szenvedünk nem ajánlott virágokat fogyasztanunk, vagy csak fokozott óvatossággal.
Fogyasztásuk előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy fogyasztható-e az adott példány, hiszen nem mindegyik virág ehető.
Milyen virágokat fogyaszthatunk?
- Ánizs: mind virágai, mind levelei finom édesgyökér ízűek.
- Angelika: színe a levendula-kéktől egészen a mély rózsáig terjedhet, fajtától függően – szintén édesgyökér-szerű ízük van.
- Allium: az alliumcsalád (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) minden virága ehető és rendkívül ízletes!
- Búzavirág: érdemes csak a szirmait fogyasztanunk, ugyanis a növény többi része kesernyés.
- Méhbalzsam: piros virágai menta ízűek.
- Bazsalikom: virágai többféle színben pompázhatnak, mindnek hasonló íze van, mint levelének, csak kevésbé karakteres.
- Borágó: kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
- Gyermekláncfű vagy pitypang
- Szegfű: szirmai édesek.
- Körömvirág: virágának szirmai enyhén csípős, fűszeres ízvilággal rendelkeznek.
- Krizantém: csak a szirmait fogyasszuk, kicsit kesernyések.
- Napraforgó: íze az articsókáéhoz hasonlít.