Kaptál egy gyönyörű csokrot kedvesedtől egy évforduló, vagy épp Valentin nap alkalmából, és szeretnéd eltenni emlékbe? Esetleg épp most készülnek pompázni kedvenc virágaid, és tovább szeretnéd díszíteni velük otthonodat, mint ameddig tartanának? Szerencsére, ha megfelelően kiszárítod őket, akkor sokkal tovább élvezheted szépségüket – és mindez egész egyszerűen kivitelezhető! Az alábbiakban ehhez a folyamathoz kínálunk egy átfogó, de egyszerű útmutatót. Megismerkedhetsz többféle szárítási és „tartósítási” módszerrel is, hogy legszebb emlékeidet hosszú időkre megőrizhesd. Kezdjük is!
A virágok kiszárítása
A kiszárítás egy népszerű módszer a virágok megőrzésére, különösen azok köreiben, akik szeretnék kézzelfogható módon is megőrizni legromantikusabb napjaik emlékeit. A szárított virágok továbbá gyönyörű díszek is lehetnek otthonod kidekorálására, akár kiegészítő, akár központi elemekként.
Mielőtt belekezdenél a szállításba, olvasd el az alábbi gyors, de hasznos tippeket, amik garantáltan megkönnyítik majd a dolgokat a későbbiekben:
• A levegőn szárítás főleg csokrok és masszívabb virágok kiszárítására ideális. Ilyenek például a rózsák, illetve a kisebb, tartósabb virágok (pl. levendula).
• Az érzékenyebb virágokat (pl. liliomok) alternatív módszerekkel érdemes megőrizni. Ilyen például a préselés és a bekeretezés.
• Ne várj túl sokáig a virágok kiszárításával, mert a teljesen kifejlett virágok valószínűleg ledobálják majd magukról a szirmaikat a folyamat során.
• A szárított virágok hamar elveszítik a színüket, ha napfény, vagy extrém hőmérséklet éri őket, ezért tartsd kiszárított virágaidat hűvös helyeken, és védd őket a napfénytől!
Az alapok tisztázása után kezdhetjük is a virágok kiszárítását. Ehhez több módszert is alkalmazhatsz, de a leggyakoribbak a levegőn, illetve a mikróban szárítás. Először ezekről lesz szó, majd megosztunk néhány tippet a kiszárított virágok hosszútávú megőrzéséhez is!