A virágok kiszárítása levegőn
A levegőn szárítás egy hagyományos módszer a virágok megőrzésére, habár egyben meglehetősen időigényes is. A módszer neve igazán beszédes: a virágok a levegőn száradnak ki, így nem sok dolgod lesz velük, amíg el nem készülnek. A levegőn szárítás főleg csokrok és nagyobb virágok (pl. napraforgók) megőrzésére ideális.
Lássuk lépésről lépésre:
1. Távolítsd el a felesleges leveleket a virágok szárairól, majd vágd azokat a kívánt hosszúságúra (ne legyenek rövidebbek 16 centinél). Hogy a virágok még jobban megőrizhessék színüket a szárítás során, ügyelj rá, hogy levágásuk után azonnal vidd őket napfénytől védett helyre.
3. Fogj némi ízesítetlen fogselymet, és akaszd föl velük a virágokat egyesével, vagy összegumizva egy csokorban, fejjel lefelé, például egy szennyestartóra (amikre a ruhákat is fel szoktad akasztgatni a szárításhoz).
4. Hagyd a virágokat lógni és száradni 2-3 hétig, vagy amíg teljesen ki nem száradnak.
5. Óvatosan vedd le a virágokat, majd fújd be őket hajlakkal, hogy megőrizzék formájukat.
A virágok kiszárítása mikróban
Ha gyorsabban szeretnéd kiszárítani virágaidat, akkor ezt otthoni mikróddal is könnyedén megteheted. Ehhez a módszerhez szilikagélre lesz szükséged, amit a legtöbb hobbiboltban megtalálsz. Ez a gél segít megőrizni a virágok formáját, ráadásul többször is felhasználható erre a célra.