5. A zöld tea csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
Egyes tanulmányok fordított összefüggést találtak a zöld tea fogyasztása és a cukorbetegség kockázata között. A zöld tea segíthet szabályozni a vércukorszintet és növelheti az inzulinérzékenységet, ezáltal javíthatja a glikémiás kontrollt. Ezek a hatások különösen erősnek tűnnek, ha a mediterrán étrenddel párosulnak.
6. A zöld tea fokozhatja az agyműködést
A zöld tea természetes módon koffeint tartalmaz, ami növelheti a figyelmet, az éberséget és a kognitív teljesítményt, valamint csökkentheti a reakcióidőt. A koffein ezen stimuláló hatásai azért jelentkeznek, mert a koffein blokkolja az adenozin nevű gátló neurotranszmittert. Ezáltal a koffein növeli a neurotranszmitterek közötti tüzelési sebességet, valamint a dopamin és más neurotranszmitterek koncentrációját.
A zöld tea L-theanint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely tovább növeli a dopaminszintet, és a koffeinnel szinergikusan együttműködve javítja az agyműködést.
7. A zöld tea lassíthatja a kognitív hanyatlást
Úgy tűnik, hogy a zöld teában található vegyületek javítják a munkamemóriát és lassítják a kognitív hanyatlás ütemét. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea képes csökkenteni a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.
8. A zöld tea növelheti a hosszú élettartamot
A zöld tea fogyasztásával járó előnyök litániáját ismerve talán nem meglepő, hogy a zöld tea a jelek szerint növeli az általános élettartamot és csökkenti az összhalálozás kockázatát is. Egy nagyszabású, 11 éves vizsgálat megállapította, hogy a zöld tea legmagasabb fogyasztási szintje (napi öt csésze) a legalacsonyabb kockázati szinttel járt együtt az összes halálok és a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás tekintetében.