Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeAz izzadtságot, illetve a szájszagot számos tényező képes befolyásolni. Káposzta, spárga, fokhagyma… Fedjük fel tehát azokat az ételeket, melyek leginkább kedveznek a rossz szagoknak.
Minden embernek más a testszaga. Ami valakinél kellemes, az másiknak kellemetlen; az illatokat, szagokat különböző módon lehet érzékelni, mégis jelentős szerepet játszhatnak a társadalmi kapcsolatokban. A bőr bizonyos mirigyei által előállított testszagokat több tényező határozhatja meg, mint például a genetika, a hormonciklus, az életstílus, vagy akár kábítószerek is. De ez nem minden, az étkeink ugyanúgy képesek lehetnek hatni rá!
Rossz testszag: milyen kapcsolat van az ételekkel?
Egyes élelmiszerek képesek befolyásolni néhány testszagunkat, izzadtságunkat vagy leheletünket. Egyik közülük a spárga. Hogy miért? Olyan savakat tartalmaz, amelyek egy idő után kéntartalmú szerves vegyületekké degradálódnak. Ez okozza a kellemetlen szagot.
Ami meghökkentőbb: a paradicsom is képes elősegíteni a rossz testszagok kialakulását. Az olyan ételek, amiknek magas a terpén tartalmuk, kellemetlen szagokat eredményezhetnek izzadtság terén. Illetve, a paradicsomnak magas a likopin tartalma, ami egy olyan színezőanyag, ami a terpének családjába tartozik. Amikor paradicsomot fogyasztunk, tehát számoljunk azzal, hogy ez az elsődleges olyan táplálékunk, amivel terpént viszünk szervezetünkbe, s ennek eredménye is érezhető lesz.
Milyen ételek lehetnek befolyásolóak?
A már említett spárgán kívül, az alkoholtartalmú italok is befolyásoló jelleggel bírnak, hiszen egy idő után bőröd is ilyen szagot fog árasztani. Érdemes még megemlíteni a fokhagymát, illetve a húsokat. Utóbbinál kutatók kimutatták, hogy a vegetáriánus életmódot folytatókat sokkal vonzóbbnak találják általában az emberek. Néhány fűszer fogyasztására is érdemes odafigyelni; ilyen a kurkuma, illetve a curry. Ezek növelik az izzadtság savasságát, így hatva tested illatára. A listát a már említett paradicsom, halfélék, és a káposzta zárja.
A szag, az érzékelés kérdése?
A markáns illatáról ismert fokhagyma felelős a rossz szájszagért. Mégis, egy kutatás kimutatta, hogy ugyanakkor ez az illat lehet vonzó is. Hogy ezt kiderítsék, a kutatók 42 férfi önkéntest osztottak két csoportra: az egyik csoportnak fokhagymát kellett fogyasztani, még a másiknak nem. Az illatuk ezután össze lett gyűjtve, és be lett mutatva 82 nőnek. Az eredmény azt mutatta, hogy hogy azon férfiak, akik fokhagymát fogyasztottak, sokkal vonzóbbak voltak a nők számára. A kutatók szerint, ez a fokhagyma antioxidánsai, és a szervezetre tett jótékony hatásainak tudható be. Ez a bizonyíték arra, hogy minden nézőpont kérdése.