Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeA bolti gnocchit sokan ellenzik, viszont lehet találni minőségibb változatokat is, természetesen mi magunk is elkészíthetjük azt, persze, akkor már annyira nem hívhatjuk megúszós receptnek. Ez a két recept tökéletesen alkalmas gyors ebédekhez és vacsorákhoz, és mindenki imádni fogja garantáltan!
A gnocchi: hogyan ejtsük ki?
Fontos, hogy tudd: nyokkinak ejtjük, nem gnoccsinak, ahogy sokan használják. Ez a fantasztikus találmány az olaszok híres burgonyás, galuskaszerű tésztája. Története egészen az antik Rómáig nyúlik vissza, és a magyarok által is jól ismert galuska és nudli „szerelemgyereke.” Sokféleképpen tálalva finom: paradicsomosan, sajtosan, de akár sütve is különféle feltétekkel a sütőben.
Mac and cheese helyett: gnocchi and cheese
Hozzávalók
4 főre
- 1 csomag bolti gnocchi (500 g-os kiszerelés)
- só
- 50 g vaj
- 25 g finomliszt
- 500 ml tej
- 400 g vörös cheddar
- só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 150 g vörös cheddar
- 80 g karikázott jalapeno
A gnocchi and cheese első lépéseként a gnocchit bő, enyhén sós, lobogó vízben kb. 2 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük. A sajtszószhoz először vajat melegítünk egy gyorsforralóban, majd hozzáadjuk a lisztet és kb. 1 percig pirítjuk közepesen erős hőfokon. Hozzáöntjük a tejet, és beletesszük a reszelt cheddar sajtot. Folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg a sajt teljesen elolvad. Ízesítjük sóval, szerecsendióval. Egy tálban összekeverjük a gnocchit a sajtszósszal és egy kb. 20 x 30 cm-es sütőtálba tesszük. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem barnul a tetejére – ez kb. 20 perc. Tálalásnál ízlés szerint teszünk rá némi jalapeno paprikát, hogy még pikánsabb legyen az étel.
Pirított gnocchi petrezselymes pestoval
Hozzávalók
2 főre
- 250 g gnocchi
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 50 g vágott/szeletelt mandula
- 100 ml olívaolaj
- vaj a pirításhoz
- 8 - 10 szem koktélparadicsom
- 150 g zöldbab (fagyasztott is jó)
A pestóhoz a petrezselymet, a mandulát és az olajat egy aprítógépbe dobjuk, sózzuk, borsozzuk és lezúzzuk – vagy aprítógép hiányában ezt a folyamatot elvégezzük egy mozsárban. A gnocchit forró vízben megfőzzük, majd kb. fél evőkanál vajat olvasztunk egy forró serpenyőben és ezen elkezdjük aranybarnára pirítani. Fontos, hogy a vízben ne főzzük meg teljesen a gnocchit, mert akkor a pirítással együtt már túl sok hőt kapna – az előírt főzési idő kicsit több mint felét töltse a vízben, aztán a serpenyőben készül majd tökéletesre. A piruló gnocchi mellé dobjuk a félbevagdosott koktélparadicsomokat és a zöldbabot, és hagyjuk, hogy az egész társaság szépen átpiruljon. Ha ez megvan, rákanalazzuk a pestót, és már tálalunk is.
Receptek forrása: Street Kitchen