Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeAkár egy különleges évforduló közeleg, akár kedvesedet, barátodat vagy családodat szeretnéd meglepni valami igazán finommal, egy pezsgőtorta tökéletes választás erre a célra. Ha magabiztosan mozogsz a konyhában, és volt már dolgod hasonló receptekkel, akkor ideje ezt is kipróbálni! Lássuk, hogy hogyan készül a tökéletes pezsgőtorta némi olasz habcsók vajkrémmel!
Hozzávalók
A tortához:
• 4 egész tojás szétválasztva, és 4 további tojásfehérje, szobahőmérsékleten
• 340 g vaj, szobahőmérsékleten
• 550 g cukor
• 390 g torta liszt (ez helyettesíthető 315 g általános liszt és 45 g kukoricakeményítő összekeverésével)
• 8 g sütőpor
• 1/4 teáskanál (1,2 g) szódabikarbóna
• 6 g konyhasó vagy 9 g kóser só
• 120 ml pezsgő, szobahőmérsékleten (édesebb pezsgő használata ajánlott)
• 120 ml író
• 1 teáskanál vaníliakivonat
Az epres-pezsgős olasz habcsók vajkrémhez:
Ha szeretnél díszítést is helyezni a torta tetejére, akkor másfél adagot készíts a vajkrémből. Ha nem, akkor elég csak egy adag.
• 120 ml víz
• 320 g kristálycukor
• 1 evőkanál borkő
• 8 nagy tojás fehérje
• 680g sótlan vaj
• 240 ml pezsgő
• 1/2 bögre friss eper, szárak nélkül, pürésítve (összesen 80 g püré)
Elkészítés
A torta:
1. Melegítsd a sütőt 175°C-ra. Zsírozz be és szórj be lisztel 3 vagy 4 db 20 cm-s torta sütőformát, majd béleld ki az aljukat kerek formájú sütőpapírral. Végül ezt a sütőpapírt is kend be némi vajjal vagy zsiradékkal. A sütőformák száma határozza meg, hogy hány rétegű lesz a torta, illetve, hogy melyik tésztaréteg mennyire lesz vastag (kevesebb réteg = vastagabb tészták).
2. Válassz szét 4 db egész tojást. A sárgáik kerüljenek egy tálba, a fehérjüket pedig öntsd egy habverős robotgéphez. Öntsd hozzájuk a másik 4 tojás fehérjét is.
4. Cseréld ki a robotgépben a habverőt lapátra, és keverd krémesre a vajat és a cukrot, amíg selymes, puha állagot nem kapsz (nagyjából 6 percig). Időnként szükség szerint hagyd abba a keverést, és kapard vissza a tálba az oldalára felcsapódott keveréket.
5. Add hozzá a vajas keverékhez két tojás sárgáját, majd keverd őket tovább, amíg el nem keverednek (nagyjából 20 másodpercig). Kapard le a tál oldaláról a felcsapódott keveréket. Add hozzá a maradék két tojás sárgáját is, majd ismételd meg a folyamatot.
6. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy habverővel, míg alaposan el nem keverednek.
7. Egy nagy mérőpohárban keverd össze a pezsgőt, az írót és a vaníliát.
8. Állítsd alacsony sebességre a robotgépet, majd keverd hozzá összesen 4-4- adagban a száraz és folyékony keveréket. Először a lisztes keverékből adj hozzá, majd a folyékonyból, és végül a lisztessel fejezd be.
9. Alacsony vagy közepes sebességen kevergesd tovább a tál tartalmát, hogy minden adag alaposan elkeveredjen benne, mielőtt hozzáadnád a következőt. Időnként ne felejtsd el visszakaparni a tál szélére felcsapódó keveréket.
10. Fogj egy gumi spatulát, és óvatosan keverd bele az összevert tojásfehérjéket a tésztába, épp csak annyira, hogy elkeveredjenek.
11. Öntsd át a tésztát az előkészített sütőformákba.
12. Helyezd a formákat a sütőbe. Ha 3 rétegű tortát készítesz (tehát 3 formát használsz), akkor 30-40 percig süsd őket. Ha 4 rétegű tortát szeretnél (és 4 formát használsz) akkor elég 25-30 percig is sütni őket. Mivel 4 forma használata esetében minden formába kevesebb tészta kerül, kevesebb idő kell nekik, hogy átsüljenek.
13. A cél, hogy a tortatészták aranybarnára süljenek, elhúzódjanak a formák oldalától, és középen ne remegjenek, amikor kissé megrázod oldalra a formákat. Egy fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy elkészültek-e már. Szúrd be a fogpiszkálót az egyik tortaréteg közepébe – ha ragad rá egy kis folyékony tészta, akkor még nem készültek el. Ha összesült tésztadarabok maradnak a fogpiszkálón, akkor elkészültek. Bele is kanalazhatsz a tészták tetejébe egy kicsit az ellenőrzéshez, mert a máz úgyis elfedi majd a legfelső réteget is.
14. Hagyd 5 percig hűlni a kész rétegeket a formákban, majd fordítsd ki őket egy konyhai rácsra és hagyd, hogy teljesen kihűljenek. Ha nem szeretnéd azonnal rákenni a vajkrémet, akkor csomagold őket műanyagba. Szobahőmérsékleten egy napig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatók így.