Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeA Nemzetközi Nőnap a nők társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai eredményeit ünneplő világnap. Ez a nap egyben felhívást is jelent a nemek közötti egyenlőség felgyorsítására. Világszerte jelentős tevékenység tapasztalható, amikor csoportok gyűlnek össze, hogy megünnepeljék a nők eredményeit vagy a nők egyenjogúságáért gyűljenek össze. Mi most ezzel a szuper pisztácia babka recepttel ünnepeljük a nőket!
Mit ünneplünk a Nemzetközi Nőnapon?
Ez egy olyan nap, amikor a nők teljesítményét elismerik, tekintet nélkül a nemzeti, etnikai, nyelvi, kulturális, gazdasági vagy politikai megosztottságra.
A korai évek óta a Nemzetközi Nőnap új globális dimenziót öltött a nők számára a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt. A növekvő nemzetközi nőmozgalom, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének négy globális női konferenciája erősít meg, hozzájárult ahhoz, hogy a megemlékezés gyülekező ponttá váljon a nők jogai, valamint a politikai és gazdasági színtéren való részvétel támogatása érdekében.
A Nemzetközi Nőnap alkalom arra, hogy elgondolkodjunk az elért haladáson, felhívjuk a figyelmet a változásra, és megünnepeljük a hétköznapi nők bátorságát és eltökéltségét, akik rendkívüli szerepet játszottak országaik és közösségeik történelmében.
A világ példátlan előrehaladást ért el, de egyetlen ország sem érte el a nemek közötti egyenlőséget. Reméljük, egyszer ez is meg fog történni!
Nőnapi pisztáciás babka recept
Puha kelttészta, pisztáciás töltelékkel, pisztáciás mázzal nyakon öntve. Nőnapra magunknak, vagy akár ajándékba mini verzióként, remek időtöltés. És finom is lett, süssétek ti is!
Hozzávalók
24 cm-es formához:
◾️Tészta: •375 g liszt •1 ek. keményítő •19 g élesztő •150 ml tej •5 ek. cukor •1,5 tojás •45 g puha vaj
◾️Töltelék: •300 g tej •40 g vaníliás puding •90 g cukor •1 zacs. vaníliás cukor •40g pisztáciapaszta/vaj
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 kk. cukorral. A többi hozzávalót bekészítjük az üstbe/edénybe, hozzáöntjük a futtatott élesztőt és lágy tésztát dagasztunk belőle. Olajos kézzel összepofozzuk, lefedve hűtőbe tesszük 3 órára vagy egy éjszakára. Addig megfőzzük a krémet: pisztácia paszta kivételével a hozzávalókból pudingot főzünk. Ha kész, időnként kevergetve kihűtjük és mehet bele a paszta. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk, és elkenjük rajta a tölteléket. Hosszabbik felénél feltekerjük, majd hosszában elfelezzük. Összecsavarjuk, sütőpapíron koszorú formát adunk neki. Én mindenképp szerettem volna tartja magát a forma, így tortakarikát húztam köré, és egy pogácsa szaggatót helyeztem a közepébe. Amíg a sütő felmelegszik lekenjük tojással, és mehet is be. 180 fokon sütjük 40 percig. Amíg sül/hűl jöhet a máz: megolvasztjuk a tejszínt, csokit, pasztát, botmixerezzük és hűtőbe tesszük. Egy nagyon selymes kanalazható krémet kapunk. A kihűlt babkát megkenjük vele és díszíthetjük kedvünk szerint.
Boldog Nőnapot nekünk nőknek!
Forrás: Suga Paulina