Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeKi ne szeretné a habcsókot? Ezt a habkönnyű falatkát, amelyet bármilyen ízben elkészíthetünk? A belül puha, kívül roppanós édesség, amely gyermekkorunkat idézi? Ha kedvet kaptál a habcsókhoz, akkor ne rohanj a boltba, mert most megosztom veled a tökéletes habcsók receptjét, mellyel elkápráztathatod a vendégeket karácsonykor!
#szavazas-56#
Sokan odavannak a habcsókért; örömmel ropogtatják a mézédes finomságot vendégségben az ünnepekkor, de a díszes karácsonyfákon is megpillantható olykor egy-egy habos csoda. Ez a könnyen elkészíthető ínyencség kiváló vendégváró falat tehát, és akár dekorációs elemként is megállja a helyét. Utóbbi esetében érdemes inkább a kinézetre összpontosítani, a fogyasztásra szánt daraboknál pedig ezt a receptet javaslom kipróbálásra, többet nem próbálkozol majd mással. ;)
Mitől lesz tökéletes a habcsók, azaz mire kell ügyelnünk a habcsók készítésekor?
A habcsók nem más, mint sült, felvert tojásfehérje, amelynek ízesítése csak rajtunk áll. A lényeg az arányokban rejlik, és abban, hogy az ízesítéshez használt hozzávalókkal ne nehezítsük el a habot, hiszen akkor az a sütés során összeesik.
Meg is színezhetjük habcsókjainkat, ha már unjuk vagy szimplán egyszerűnek tartjuk a fehér színt. Használhatunk ehhez mesterséges színezékeket, de akár természetes színezőanyagokat is kipróbálhatunk. Ilyen például a kakaó, kávé, céklalé, málnalé stb.
Ami nagyon fontos, nem elég felverni a tojásfehérjét! A habot fixálni kell, akkor lesz szép a végeredmény. Tökéletes fixáló a porcukor, az ezzel felvert tojásfehérje ugyanis keményre köt. Abban az esetben, ha a kevésbé édes ízeket részesítjük előnyben, akkor pedig használhatunk erre a célra egy kevés lisztet is, kifejezetten finom eredmény érhető el a mandula- és mogyoróliszt használatával.
No de nem is szaporítom tovább a szót, a következő oldalon megosztom veled a tökéletes habcsók receptjét, illetve megmutatom a karácsonyi habcsók elkészítésének lépéseit is! :)
Habcsók alaprecept hozzávalók:
• 8 tojásfehérje
• 55 dkg porcukor
• 1 citrom leve
• olaj
Elkészítése:
A tojásfehérjéket a porcukorral egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet és habverővel nagyon keményre felverjük. Szokták mondani, hogy a tojáshab akkor elég kemény, ha nem esik ki a felfordított edényből. Tegyünk hát így, verjük addig a habot, amíg az jó kemény nem lesz.
FONTOS: Nagyon óvatosan válasszuk szét a tojásfehérjéktől a sárgájukat, egy icipici tojássárgája is elég ugyanis ahhoz, hogy elrontsa a végeredményt; ha egy kevés is marad belőle, akkor soha nem fogjuk tudni habbá verni a fehérjéket.
Ha ezzel megvagyunk, akkor olajjal kenjünk ki vékonyan egy tepsit, de akár sütőpapírt vagy szilikonlapot is használhatunk, és halmozzunk egy-egy kanál habot a tepsibe. Mint várható, ha így járunk el, nem lesz igazán esztétikus a habcsókunk, úgyhogy célszerű habzsákkal dolgoznunk, így szép mintás habcsókot kaphatunk.
Persze nem várható el, hogy mindenkinek legyen habzsákja, ebben az esetben sincs aggodalomra semmi ok, egy tiszta nejlonzacskó is megteszi, amelybe belelapátoljuk a habot, majd kivágjuk az egyik csücskét és már dolgozhatunk is.
Ha díszként szeretnénk a karácsonyfára felhelyezni habcsókot, akkor érdemes inkább habkarikát készítenünk, vendégváró falatként kísérletezzük ki a nekünk leginkább tetsző formát.
Visszatérve az elkészítés folyamatához:
A 100 fokra előmelegített sütőt légkeveréses fokozatra állítjuk, a habcsókjainkat pedig bő háromnegyed órán keresztül szárítjuk benne. Nagyon fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek! Ne vegyük feljebb a hőfokot, annak reményében, hogy hamarabb elkészül a finomság! A habcsókot ugyanis nem sütni kell, hanem jó meleg helyen szárítani. Így lesz roppanós a kérge és omlós, puha a belseje.
Mikor kész, kinyitjuk a sütő ajtaját, de nem vesszük ki a sütőből a tepsit, hanem így hagyjuk egy jó fél órán keresztül. Ennek köszönhetően nem fog berepedezni a habcsókunk, amikor kihűl. Miután letelt a fél óra, kivesszük a sütőből, és száraz helyen tároljuk. Szerencsére jó sokáig eláll, csak a gyerekek ne tudják meg, hova rejtettük... :)
Ebből az adagból a használt mérettől függően akár 150 habcsókunk is lehet a gyerekek legnagyobb örömére. De ha még nagyobb boldogságot szeretnénk szerezni a családnak és a vendégeknek, akkor készíthetünk ízesített habcsókokat is. Ki tudna ellenállni egy finom málnás, kakaós, diós vagy kókuszos habcsóknak?
De lássuk akkor, hogyan is készül a habcsók csoda! Lapozz érte a következő oldalra! ;)
A tökéletes karácsonyi habcsók receptje
Az alapreceptet megfeleztem, hogy több ízt és formát is kirpóbálhass. Már csak a te kreativitásodon múlik, hogy milyen habcsókot és mennyit készítesz.
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- zöld élelmiszer színező
/természetes ételszínező: matcha tea por, algapor >>nem érződik az ízük egy kanál használata esetén/ - díszcukorka
- sárga dekorcsillagok
- fél citrom leve
Mindent az alapreceptben foglaltak alapján készítsünk. Amikor a habot a cukorral és a citrommal felvertük, tegyünk bele egy kk bio matcha port és a habverővel keverjük el teljesen. Természetesen bolti színezéket is lehet vásárolni, ennyitől nem lesz az ég világon semmi bajunk. Ezt a port azért írtam csak le, hátha valaki tartózkodik az ilyen színezőanyagok használatától.
A hab akkor jó, ha ilyen:
Mikor elég kemény a zöld habunk, töltsük habzsákba, és attól függően, hogy milyen karácsonyfát szeretnénk, formázzuk azt meg! Egyszerűbb lehet, ha három kupacot teszünk egymásra, amelyek mérete egyre csökken, ezzel imitálva a karácsonyfa formáját, de a rutinosabbak akár körkörös mozdulatokkal is próbálkozhatnak.
Amint a formával megvagyunk, szórjuk meg a “fenyőfánkat” néhány színes dekorcukorral, majd a csúcsára tegyünk egy sárga cukorcsillagot, és tegyük be a 100°-ra előmelegített sütőbe az olajjal kikent tepsiken sorakozó habcsókokat egy órára
Ízesített, különleges habcsókok várnak a következő oldalon. :)
Ízesített habcsókok
Bátran kísérletezz az ízekkel, merj elrugaszkodni a megszokottól! Miért is ne készíthetnéd el kedvenc ízesítéseddel ezt a finomságot?
Szereted a kávét? Akkor tegyél bele egy adagot!
Dióra vágysz? Ízesítsd darált dióval!
A mandula a mindened? Akkor szórj manduladarát az alapreceptbe!
A habcsók azért nagyszerű, mert ízesítése terén csak a képzeleted szabhat neki határt, ráadásul roppant egyszerűen elkészíthető!
Itt van például legy remek ötlet:
Tegyél az olajozott tepsire egy kis csokoládét, majd halmozd arra a habcsókot, és így süsd meg!
Nagyon finom lesz a végeredmény.
És egy újabb kihívás a lelkes kísérletezőknek: álmodj új színt a habcsókodnak!
Még ha a darált dió, vagy a kávé egy kicsit el is színezi a habcsókot, az aromával ízesítettek attól még ugyanúgy fehérek maradnak.
Legyél kreatív és színezd meg ezeket a nyalánkságokat. Bár kaphatók mesterséges ételszínezékek is erre a célra, én inkább a természetes megoldások híve vagyok.
A pirosas színeket keverhetsz piros gyümölcsök levével.
Zöldre festheted például mentával vagy bio maca porral.
Ha kékre vagy lilára vágysz, akkor egy kevés áfonyalével csodás színt adhatsz a habcsókoknak.
Kísérletezz az ízekkel és a színekkel. Fontos, hogy mindig csak annyi ízesítőt használj, amely még nem nehezíti el a felvert habot. Mikor belekevered a habba az ízesítőt, akkor óvatosan tedd, ne törd össze a habot!
Én nagyon szeretem a mentás-málnásat és a fahéjas-narancsosat is így ünnepekkor