Egy jól kiválasztott fűszerrel nem csak ízletesebbé, hanem egészségesebbé is varázsolhatod kedvenc fogásaidat. Számos fűszer tartalmaz hasznos antioxidánsokat, amelyek segítenek a sejtkárosodás elleni védelemben. Ehhez még csak nem is muszáj drága, egzotikus fűszereket vásárolnod – a legtöbb helyi bolt és piac kínálatában megtalálsz mindent, amire egy ínycsiklandó és egészséges fogáshoz szükséged lesz! Nézzünk meg most ötöt ezek közül!
1. Fahéj az alacsonyabb vérnyomásért
A fahéj a ceyloni fahéjfa kérgéből készül, és a világ egyik legnépszerűbb (és legfinomabb) fűszere. A fahéjat azonban nem csupán nagyszerű íze miatt érdemes használni, ugyanis kellemes ízének köszönhetően cukor helyett is használható. Ennek köszönhetően ideális választás azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegekként szeretnék kordában tartani vércukorszintjüket.
A fahéjnak továbbá a szívre is lehetnek jótékony hatásai, ugyanis csökkentheti a vér koleszterin, és trigliceridszintjét. Ez szintén fontos szempont a cukorbetegek számára, akik hajlamosabbak a szívbetegségekre.
Természetesen a fahéj nem gyógyítja a cukorbetegséget, és nem is pótolhat egy teljes cukorbeteg-barát étrendet, vagy kezelést, de mindenképpen hasznos azoknak, akik cukrok nélkül szeretnék ízletesebbé varázsolni kedvenc ételeiket és italaikat.
2. Kurkuma a gyulladások ellen
A kurkuma az indiai eredetű curry egyik elengedhetetlen hozzávalója, azonban számos egyéb fogásban is érdemes használni gyulladáscsökkentő hatása miatt.
A kurkuma egyik összetevője a kurkumin, ami a kutatások szerint csökkentheti az agyban kialakuló gyulladásokat, amelyek Alzheimer-kórhoz és depresszióhoz vezethetnek.
Egy kutatás során azok az 50 év felettiek, akik 18 hónapon keresztül kurkumin étrend-kiegészítőket fogyasztottak, jobb pontszámokat értek el a memóriateszteken. A tesztalanyok továbbá jobb közérzetről is beszámoltak. Mi több, a vizsgálatok kimutatták, hogy az agyukban jelentősen kevesebb volt az időskori kognitív hanyatlásra utaló jel.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a kurkumin az artritisszel járó duzzanatok és fájdalom enyhítésére is alkalmas. Állatokkal végzett tanulmányokból kiderült továbbá, hogy a kurkumin a rák elleni védekezésben is segít – egy tanulmány például kimutatta, hogy a kurkumin és a kemoterápia kombinációja hatékonyabban csökkentette a gyógyszereknek ellenálló daganatok méretét, mintha csak kemoterápiát alkalmaztak volna a betegeken.
Próbáld ki például pirított zöldségeken, vagy készítsd el saját currydet otthon.