A fűszerek egészséges használata
Akár frissen, akár szárított formában használod kedvenc fűszereidet, ugyan olyan pozitív egészségügyi hatásuk lesz. Azonban fontos észben tartani, hogy ha meggrillezed vagy másképpen megsütöd fűszereidet, akkor ezzel csökkented bennük a hasznos antioxidánsok számát. Ezzel szemben a mikrózás, vagy a főzés pont, hogy megnöveli a fűszerek antioxidáns hatását.
Amennyiben a fűszereket tartalmazó étrend-kiegészítők irányába kacsintgatsz, tartsd észben, hogy ezek nem szabályozott termékek, így bármit tartalmazhatnak. Jobb tehát alaposan utánajárni, és megbízható forrásokból meggyőződni róla, hogy egy adott termékkel mit viszel be a szervezetedbe. Továbbá, ha bármilyen betegséged van, és gyógyszereket is szedsz, akkor mindenképpen egyeztess orvosoddal, mielőtt bármilyen kiegészítőt kezdenél el szedni!
Fűszeres csirke
Íme egy recept, ami szinte minden itt felsorolt fűszert tartalmaz egyszerre (és még egy kis szárított fokhagymával is megszórhatod tálaláskor, ha úgy tartja kedved, hogy teljes legyen a lista).
Hozzávalók a fűszeres csirkéhez
• 1 evőkanál olívaolaj
• 45 dkg csirkemell
• Só (opcionális) és bors
• 3 bögre feldarabolt zöldség (szabadon választott) – lehet friss és fagyasztott is
• 400 gramm felkockázott paradicsomkonzerv
• 1/2 teáskanál fahéj
• 1/2 teáskanál cayenne paprika
• 1/2 teáskanál kurkuma
• 1 teáskanál kömény
• Petrezselyem tálaláshoz (opcionális) – lehet friss és száraz is
A fűszeres csirke elkészítés
1. Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy sauté serpenyőben.
2. Szórd meg a csirkehúst a sóval (ha használsz), és a borssal, majd helyezd a serpenyőbe. Ez után pirítsd a hús mindkét oldalát barnára.
3. Add hozzá a zöldségeket is a serpenyőhöz, és sautézd őket, amíg meg nem puhulnak (ez kb. 5-10 perc lesz).
4. Add hozzá a serpenyőhöz a paradicsomot, a fahéjat, a cayenne paprikát, a köményt és a kurkumát. Főzd a serpenyő tartalmát, amíg a csirke át nem sül, és a zöldségek meg nem puhulnak. Ehhez 75°C-ra és nagyjából 20 percre lesz szükség.
5. Tálald a kész fogást a főtt rizzsel vagy kuszkusszal, illetve petrezselyemmel (ha szeretnéd).