Az eper sokak kedvence, így rengeteg hazai ágyásban teremnek évről évre kilószámra ezek a mézédes gyümölcsök. Ha veled is előfordult már, hogy több eper termett kertedben, mint amennyit hirtelen fel tudtál volna használni, akkor bizonyára te is szeretnéd tudni, hogy hogyan használd fel extra termésedet, hogy ne vesszen kárba. A következőkben ehhez kínálunk néhány ínycsiklandó tippet!
Eperlekvár
Nem hagyhatjuk ki ezt a klasszikus receptet a sok különlegesség mellett! Ki ne szeretné az eperlekvárt? Ez a recept egyszerű, és segít rengeteg epret hosszú távon is megőrizni, csak épp nem eredeti formájukban!
Hozzávalók (4x200 ml-hez):
• 2 kg érett eper
• 1,7 kg pektines cukor
• 2 citrom leve
Elkészítés:
1. Válogasd ki az ép epreket, és távolítsd el a belsejüket. A legkisebbekből tegyél félre úgy 10 darabot, a többit pedig préseld össze.
3. Add hozzá a 10 félrerakott epret is a serpenyőhöz, illetve fogj egy csészealjat, és helyezd a fagyasztóba.
4. Forrald nagyjából 15 percig a serpenyő tartalmát, közben pedig kevergesd rendszeresen, és az utolsó 5 percben percenként ellenőrizd a pép állagát. Ehhez vedd ki a fagyasztóból a csészealjat, helyezz rá egy kicsit a lekvárból, és hagyd hűlni egy percig. Ha összeráncosodik, mikor beledugod az ujjadat, akkor kész. Érdemes észben tartani, hogy az eperlekvár nem hűl igazán keményre.
5. Végül vedd le a hőről a serpenyőt, és fölözd le róla a rózsaszín masszát. Öntsd az eperlekvárt előre kimosott, sterilizált befőttes üvegekbe, majd zárd le őket. Kész!