Epres vinaigrette
Az epret akár salátaöntetként is használhatod kedvenc húsaid mellé. Ha csak egy valamit próbálsz ki erről a listáról, akkor ez legyen az!
Hozzávalók:
• 200 g friss eper
• 2 evőkanál almaborecet
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 kis gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva (ezt nem muszáj használni, ízlés kérdése)
• só és feketebors
• 1-2 teáskanál cukor (ízlés szerint)
• friss kakukkfű levelek
Elkészítés:
Lényegében nincs más dolgod, mint az összes hozzávalót beleöntened egy turmixgépbe, és alaposan összekeverni őket benne, míg krémes állagúvá nem válnak. Ez után ízlés szerint további fűszereket adhatsz hozzá.
Epres granita
Ha valami édesen hűsítőre vágysz a nyári melegben, akkor készítsd el ezt az olasz különlegességet!
Hozzávalók (4 adag):
• Egy adag mag nélküli, vagy magozott görögdinnye, meghámozva, 2 cm-s darabokra vágva (összesen 350 g)
• 5 g kaffir citrom levél, szár nélkül, nagyon apróra darabolva
• 125 g glükóz
• 4 szem lime – ezeket egyrészt a héjuk lereszeléséhez fogod használni (2 teáskanálnyira lesz szükséged), illetve 2-t ki kell facsarnod, hogy 3 kanál levet nyerj ki belőlük – a maradék 2-t vágd szeletekre, a találashoz
• 2 evőkanál vodka
• 2 teáskanál porcukor
Elkészítés:
1. Miután megmostad az epreket, távolítsd el a belsejüket, majd vágd őket kis darabokra.
2. Fogd mindkét gyümölcsödet, és helyezd őket a fagyasztóba, amíg keményre nem fagynak – ez nagyjából 2 órát vesz igénybe.
3. Amíg a gyümölcsök fagynak, helyezd a kaffir citrom apróra vágott leveleit, a glükózt, a lime levet, a lime héjat, illetve a vodkát egy lábasba, majd kezdd el óvatosan felmelegíteni őket közepes fokozaton, amíg a glükóz el nem olvad.
4. Hagyd, hogy a lábas tartalma lehűljön, és ízei összekeveredjenek. Ez egy legalább egy órás folyamat lesz.
5. Ezt követően melegítsd újra a lábast, hogy tartalma újra folyóssá váljon. Szűrd le a lábas tartalmát – a levelekre már nem lesz szükséged.
6. Az eközben megfagyott gyümölcsdarabokat dobd be egy turmixba, és daráld őket addig, míg puhává és kásássá nem válnak.
7. Önts át mindent egyetlen tárolóba, zárd le légmentesen, majd helyezd a fagyasztóba legalább 3 órára, hogy keményre fagyjon.
8. Eközben keverd össze a maradék, még fel nem használt lime levelet a porcukorral.
9. A kész, fagyott granitát egy kis rászórt lime-os porcukorral tálalhatod, mellé a lime szeletekkel