Habár a karácsonyra néhány hetet még várnunk kell, az üzletek polcai már most telis-tele vannak ünnepi kekszekkel, csokoládékkal és egyéb nassolnivalókkal. Azonban a helyett, hogy idén a bolti (és gyakran „mű”) édességekkel pakolnád tele a karácsonyi ajándékcsomagokat szeretteidnek, lepd meg őket inkább néhány házi készítésű karácsonyi finomsággal! Íme néhány recept, amik segítenek majd ebben!
Sós karamella
Az édesszájúak kedvence garantáltan lázba hozza majd az ajándékozottak ízlelőbimbóit!
Hozzávalók:
• 70 g sózatlan vaj (plusz némi extra a kikenéshez)
• 200 ml 48%-os tejszín
• 1/2 teáskanál vaníliakivonat
• 150 g arany kristálycukor
• 150 g aranyszirup
• 1 púpozott teáskanál nagy szemű tengeri só
• ízetlen olaj (a késre)
A recept elkészítéséhez továbbá szükséged lesz egy cukorhőmérőre.
Elkészítés:
1. Kend ki vajjal egy 20x30 cm-es tepsi alját és oldalait, majd béleld ki sütőpapírral.
2. Öntsd a tejszínt egy lábasba, majd add hozzá a 70 g vajat és a vaníliakivonatot. Ez után melegítsd fel közel forráspontig, és mozgasd a lábast, hogy a vaj elolvadjon benne. Végül vedd le a tűzről.
3. Fogj egy másik lábast, majd közepesen magas hőfokon olvaszd össze benne a kristálycukrot és az aranyszirupot – ne felejtsd el időnként átkevergetni! Miután a cukor szétolvadt, vált magas hőfokra, és melegítsd a lábas tartalmát, amíg a cukor hőmérséklete el nem éri a 155°C-t (ezért van szükség a cukorhőmérőre).
4. Távolítsd el a szirupos olvasztott cukrot a tűzről, majd keverd hozzá gyorsan a tejszínes keverékhez. Ez után helyezd vissza a tűzre és főzd 125°C-ig. Kevergesd közben folyamatosan!
5. Öntsd a karamellt a korábban kivajazott, kibélelt tepsibe úgy, hogy minden sarkát érje. Hagyd kihűlni és keményedni szobahőmérsékleten 15 percig, majd szórd rá a sót. Ez után hagyd, hogy szobahőmérsékleten teljesen kihűljön (lehetőleg egész éjszaka).
Vaníliában és borban főtt körte
Ez a körte pont olyan finom (és mámorító) mint amilyennek hangzik. Tökéletes finomság fagylalttal vagy forró csokoládéval.
Hozzávalók:
• 300 g porcukor
• 2 kisméretű fahéjrúd
• 1 vaníliarúd, szétvágva és kimagozva
• 10 kardamom hüvely
• 300 ml fehérbor (tetszőleges, például chardonnay)
• 10 kisméretű, feszes körte
• fagylalt vagy forró csokoládé (nem szükséges, csak a tálaláshoz ajánlott)
Elkészítés:
1. Vágj ki egy körkörös darab sütőpapírt – ehhez érdemes például egy nagyméretű serpenyőt használni mintaként. Erre a papírra később lesz szükség a körték letakarásához, és fontos, hogy akkora legyen, mint a serpenyő, hogy a folyadék alá szorítsa a körtéket, és megakadályozza, hogy az túl hamar elpárologjon.
2. A kivágáshoz használt serpenyőbe (hogy egyezzen a méret) öntsd bele a cukrot, a fahéjrudakat, a vaníliamagokat (és a rudat), a kardamomokat, a bort és 200 ml vizet. Hámozd le néhány csíkot a citrom héjából, ügyelve rá, hogy a belső részbe ne vágj bele. A héjcsíkokat is helyezd a serpenyőbe, majd kezdd el melegíteni azt alacsony hőfokon, amíg a tartalma gőzölögni nem kezd, a cukor pedig el nem olvad.
3. Hámozd meg a körtéket, és hagyd bennük a szárukat. Vágd ketté őket hosszukban, pont középen, majd egy éles késsel távolítsd el a kemény középső részeket a magokkal együtt.
4. Óvatosan helyezd a körtéket a gőzölgő boros-vizes keverékbe, majd vedd feljebb alacsony-közepes hőfokra, hogy forrásponthoz közel kerüljön. Ez után takard le a serpenyőt a korábban kivágott papírdarabbal és főzd a körtéket 20-30 percig, vagy amíg egy kés hegyével könnyedén át nem lehet szúrni őket.
5. Amíg a körték főnek, sterilizálj két db 1 literes befőttesüveget. Miután a körték megfőttek és még forrók, a levükkel együtt, szűretlenül öntsd át őket az üvegekbe. Szükség szerint öntsd fel a levet rajtuk, hogy teljesen elfedjék az összes gyömölcsdarabot. Ez után zárd le az üvegeket, és hagyd kihűlni őket. Hűvös helyen 6 hónapig tárolhatók.